Primark vreest coronavirus (nog) niet

Primark vreest coronavirus (nog) niet
Shutterstock.com

De Ierse kledingdiscounter Primark denkt niet dat de coronacrisis op korte termijn zijn resultaten zal beïnvloeden. Voor de eerste helft van het boekjaar rekent de Ierse budgetmodeketen nog steeds op een omzetgroei van 4,2%.

 

Voldoende voorraad

In een trading update stelt Primark dat het zijn voorraden doorgaans opbouwt vóór Chinees Nieuwjaar. Daardoor heeft de retailer momenteel voldoende stock om enkele maanden verder te kunnen en stelt er zich op korte termijn geen probleem. Het bedrijf voegde er echter aan toe dat als de vertragingen bij de productie zouden aanhouden, het risico op tekorten op sommige lijnen later dit boekjaar zal toenemen. Primark bekijkt ook de mogelijkheid om de productie te verhogen bij bestaande leveranciers in andere regio's.

 

In de eerste helft van het gebroken boekjaar verwacht Primark een omzetgroei te realiseren van 4,2% bij constante valuta en 2,5% bij de huidige wisselkoersen. Door een iets lagere winstmarge zal het bedrijfsresultaat wellicht een fractie lager liggen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De Britse omzet zou met 3% stijgen door de opening van bijkomende winkels, op vergelijkbare basis zouden die lichtjes terugvallen. Volgens Primark liep de verkoop erg goed in november en december, maar verzwakte die tijdens de eerste maanden van 2020.

 

De omzet in de eurozone zal naar verwachting 5,3% hoger liggen dan vorig jaar bij constante valuta, met een bijzonder sterke omzetgroei in Frankrijk, België en Italië. Op vergelijkbare basis zouden de opbrengsten stijgen met 0,5%. Primark stelt nog dat er een duidelijke verbetering van de verkoop in Duitsland werd opgetekend.