Primark ziet groei vertragen

Primark ziet groei vertragen

In het eerste kwartaal van het boekjaar is de omzet bij de Ierse modeketen Primark bij constante wisselkoersen met 7% gestegen, inclusief wisselkoerseffecten was dat zelfs met 9%. Dat is wel lager dan wat analisten verwacht hadden.

 

Groeiende winkeloppervlakte

Zij hadden immers gemikt op een omzetgroei van ongeveer 10%. Volgens Associated British Foods, het moederbedrijf van Primark, werd de omzetgroei tegengehouden door ongewoon warm weer in Europa, al spreekt het van een recordomzet in de week tot Kerstmis. In het Verenigd Koninkrijk maakte het melding van een mooie vergelijkbare groei en een stijgend marktaandeel en ook in de Verenigde Staten zegt de keten op de goede weg te zijn.

 

Het voorbije kwartaal steeg de winkeloppervlakte bij Primark opnieuw met 27.000 m². Primark baat nu 350 winkels uit, waaronder drie nieuwe vestigingen in Duitsland, een in het Verenigd Koninkrijk en een in Spanje. De discountketen verwacht in het huidige boekjaar meer dan 100.000 m² aan nieuwe winkeloppervlakte te openen.

 

De tragere omzetgroei doet bij analisten wel de vraag groeien of Primark niet dringend nood heeft aan een online winkel, aangezien daar nog het meeste groei kan worden gemaakt. Zo moest ook H&M onlangs teleurstellende resultaten voorleggen, omdat het er niet in slaagt klanten online aan te trekken.