Primark ziet vergelijkbare omzet voor eerst in jaren dalen | RetailDetail

Primark ziet vergelijkbare omzet voor eerst in jaren dalen

Primark ziet vergelijkbare omzet voor eerst in jaren dalen

De vergelijkbare omzet van de Ierse modeketen Primark is voor het eerst in twaalf jaar gedaald. Dat was volgens moederbedrijf Associated British Foods te wijten aan het warme weer tijdens het eindejaar.

Te warm in de winter, te koud met Pasen

In de eerste zes maanden van zijn boekjaar steeg de omzet van Primark met 7% naar 2,67 miljard pond (3,4 miljard euro), maar dat was vooral te danken aan de uitbreiding van het aantal winkels. Op vergelijkbare basis daalde de omzet met 1% en dat is de eerste keer in twaalf jaar. Volgens Primark begon het boekjaar goed, maar werd er minder verkocht op het einde van het jaar vanwege het warme weer. Ook de paasperiode kon daar geen verandering in brengen, want die was dan weer te koud om mensen aan te zetten tot het kopen van zomerkleding.

 

Primark wijst er ook op dat de resultaten positiever zouden zijn geweest als Nederland en Duitsland buiten beschouwing werden gelaten. Daar zorgden de opening van nieuwe winkels ervoor dat er minder klanten hun weg vonden naar de oudere filialen.

 

Op het einde van februari had Primark wereldwijd 299 winkels en een verkoopoppervlakte van 1,1 miljoen vierkante meter. Zo opende het onder andere een eerste winkel in Italië en de twee eerste winkels in de Verenigde Staten. De eerste resultaten in de Verenigde Staten zijn volgens de modeketen positief en daarom wordt er al gewerkt aan de verdere uitbreiding in het land. Primark wil dit jaar nog eens zes nieuwe winkels openen in de VS en voor volgend jaar staat al een winkel op de planning in New Jersey.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Hoe Brantano een volwaardige moderetailer wordt

22/02/2018

FNG gaat Brantano uitbouwen tot een sterk uithangbord voor merkenmode en -schoenen, en ambieert zo de eerste keuze te zijn voor een breed publiek. De retailer wil de markt dekken met drie complementaire winkelformules en een nieuw online platform.

Jack & Jones opent vijf winkels volgens nieuw concept

22/02/2018

Modeketen Jack & Jones opent dit voorjaar vijf winkels volgens een nieuw winkelconcept, vandaag is de primeur al voor het Westland Shopping Center in Anderlecht. Ook in maart en april staan er openingen gepland.

Recordcijfers voor Henkel

22/02/2018

Het Duitse Henkel heeft er een sterk 2017 opzitten, met zowel op vlak van omzet als op vlak van winst absolute recordcijfers. Zo wist het bedrijf voor het eerst de grens van 20 miljard euro omzet te doorbreken.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Walmart kan online groei niet aanhouden

21/02/2018

De Amerikaanse retailreus Walmart heeft in het laatste kwartaal van 2017 een teleurstellende online groei gekend. De online omzet steeg nog wel met een kwart, maar dat was een stuk minder dan verwacht.

Maken Chinese gevangenen kleren voor H&M en C&A?

20/02/2018

De Britse ex-journalist Peter Humphrey beticht C&A en H&M van dwangarbeid. Met eigen ogen zou hij gezien hebben hoe gevangenen in Shanghai moesten werken voor Westerse ketens. De retailers onderzoeken de zaak.

Back to top