Primark ziet verkoop met bijna derde dalen

Shutterstock.com

Primark heeft de omzet het voorbije kwartaal met 30% zien dalen. De budgetmodeketen publiceerde eind vorig jaar al een omzetwaarschuwing.

 

Verplichte sluitingen wegen loodzwaar

In de 16 weken tot 2 januari realiseerde Primark een omzet van 2,03 miljard pond (2,28 miljard euro). In dezelfde tijdspanne vorig jaar verkocht de keten nog voor 2,9 miljard pond (3,27 miljard euro) mode-artikelen. Uiteraard had de retailer zwaar te lijden onder de nieuwe lockdowns die in verschillende landen werden afgekondigd. Primark raamt het omzetverlies door de sluitingen in de genoemde periode op 540 miljoen pond (608 miljoen euro).

 

De prestaties waren sterk afhankelijk van het type winkel. De winkels in de retailparken deden het beter dan een jaar geleden. Maar de filialen in de stadscentra, die sterk afhankelijk zijn van toeristen en pendelaars, kregen beduidend minder klanten over de vloer. In de periode dat de winkels open waren lag de omzet gemiddeld 14% lager dan een jaar geleden.

 

Primark beschikt over een wereldwijd netwerk van 389 filialen. Daarvan zijn er op dit moment 305 gesloten. Naast de winkels in het Verenigd Koninkrijk, zijn onder meer alle vestigingen in Duitsland (32) en Nederland (20) dicht. Als de huidige toestand aanhoudt tot eind februari, zal de schade door de sluitingen oplopen tot 1,05 miljard pond (1,18 miljard euro), schat de retailer. Eind vorig jaar waarschuwde de keten nog voor bijkomend omzetverlies. Het bedrijf vreesde toen al 650 miljoen pond (733 miljoen euro) te zullen mislopen.