Quiksilver neemt concurrent Billabong over

Quiksilver neemt concurrent Billabong over

Het Amerikaanse surfmerk Quiksilver heeft zijn Australische sectorgenoot Billabong overgenomen. Quiksilver had eind vorig jaar een overnamebod gedaan op het financieel geplaagde merk en nu zijn beide partijen tot een overeenkomst gekomen.

 

Hoge schulden

Boardriders, de eigenaar van Quiksilver, is de officiële overnamer en telt 1 Australische dollar per aandeel neer voor Billabong. Dat komt volgens De Tijd neer op een bedrag tussen 125 en 130 miljoen euro, een peulschil voor een bedrijf dat in 2007 nog 3,8 miljard Australische dollar (2,5 miljard euro) waard was en tevens vier keer minder dan een bod van TPG Capital Management uit 2012.

 

Sindsdien is het echter fors bergafwaarts gegaan met het Australische surfmerk, dat een enorme schuldenberg opgebouwd heeft. Om die schulden terug te dringen en de toekomst van het merk te garanderen, werd er door de aandeelhouders overgegaan tot een verkoop aan Quiksilver.

 

Oaktree Capital

Billabong was al voor 19% in handen van Oaktree Capital, dat al volledig eigenaar is van Quiksilver. Het krijgt nu voor een prikje twee van de grootste surfmerken ter wereld in handen en hoopt zo flink op de kosten te besparen.

 

Quiksilver ging zelf enkele jaren geleden nog failliet en kwam toen in handen van Oaktree Capital, dat het met een aantal gelijkaardige merken zoals Roxy en DC Shoes samenvoegde in Boardriders. Nu wordt daar met Billabong nog een bekende naam aan toegevoegd.