Redding lijkt nabij voor Tom Tailor

Foto: Shutterstock

Tom Tailor staat dichtbij een akkoord voor herfinanciering. De kledinggroep heeft een overeenkomst kunnen sluiten met eigenaar Fosun en de banken. Voor Bonita, de oorzaak van de problemen, wordt een nieuwe overnemer gezocht.


Herfinanciering op komst

De langdurige herfinancieringsonderhandelingen van Tom Tailor zijn in de laatste rechte lijn, zo bericht Finance Magazin. Meerderheidsaandeelhouder Fosun en de banken zouden op het punt staan om een overeenkomst te ondertekenen. Het betekent licht aan het eind van de tunnel voor het Duitse modehuis, dat sinds dit voor jaar in financieel zwaar weer verkeert.


Chinese investeerder Fosun, die bijna 80% van de aandelen in handen heeft, zou met andere kredietverstrekkers tot een nieuwe groepsfinanciering zijn gekomen, met een looptijd tot september 2022. Waarschijnlijk gaat het om een extra kapitaalinjectie door Fosun en andere aandeelhouders, samen met een nieuwe gezamenlijke lening. 


Tom Tailor verwacht dat de definitieve contracten eind oktober getekend worden. Om die periode door te komen, wordt ook het overbruggingskrediet van 48,5 miljoen euro – dat de modegroep al sinds half juni in leven houdt – verder verlengd. Dankzij deze fondsen kon Tom Tailor afgelopen zomer de nieuwe herfst/wintercollectie bestellen en zo een nakend faillissement afwenden, aldus Finance Magazin.

 

Bonita blijft zere wonde

Toch is de oorzaak van het probleem daarmee nog niet verholpen: Tom Tailor raakte begin dit jaar in de moeilijkheden door tegenvallende prestaties bij dochterketen Bonita. De formule zou dit voorjaar verkocht worden aan de Nederlandse groep Vidrea Retail, maar net voor de overname vroeg de koper zelf het faillissement aan. Ondertussen is de groep nog steeds op zoek naar een overnemer.


Eind dit jaar publiceert Tom Tailor naar verwachting echter eerst jaarrekeningen – de jaarcijfers van 2018 en het halfjaarverslag van 2019 – die meer duidelijkheid zullen scheppen over de toestand van het bedrijf. Het is alvast geweten dat de omzet in de eerste helft van 2019 met 6% daalde en de bedrijfswinst zakte tot een verlies van 5,7 miljoen euro. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog 26,8 miljoen euro winst.


Bonita droeg toen stevig bij, gezien een EBITDA-daling van 17 miljoen euro, maar ook de herstructurerings- en advieskosten liepen hoog op. Ook in de tweede jaarhelft zullen gepeperde consultancyrekeningen Tom Tailor vermoedelijk verder in het rood duwen.