Richemont veert op in slotkwartaal

Shutterstock.com

Ondanks een scherpe daling in de eerste jaarhelft ten gevolge van de coronacrisis, heeft het Zwitserse luxeconcern Richemont de schade afgelopen boekjaar goed weten te beperken.

 

Juwelen

Dankzij een ijzersterk slotkwartaal, waarin de omzet met 30% toenam, kon Richemont de omzetdaling in zijn volledige boekjaar uiteindelijk beperken tot 8%. De totale opbrengsten kwamen zo uit op 13,4 miljard euro, vooral onder impuls van een sterke vraag naar juwelen van Cartier en Van Cleef & Arpels. De uurwerkendivisie had het een stuk lastiger en zag de omzet over het hele boekjaar met ongeveer een vijfde terugvallen.

 

In de regio Azië en het Stille Oceaangebied, en met name op het Chinese vasteland, realiseerde het luxeconcern zelfs een groei van meer dan 10%, dankzij de sterke lokale verankering van de zogenaamde Jewellery Maisons. De groei in deze regio compenseerde de daling in andere gebieden.

 

De operationele winst daalde uiteindelijk met slechts 3% tot 1,48 miljard euro. Richemont kon de operationele marge verbeteren met 50 basispunten tot 11,2% dankzij een strenge beheersing van de bedrijfskosten. De groep profiteerde verder ook, zij het in mindere mate, van een aantal steunmaatregelen zoals huurverlagingen en overheidssubsidies gerelateerd aan covid-19.