Schoenenontwerper Terry de Havilland overleden

Schoenenontwerper Terry de Havilland overleden
foto: terrydehavilland.com/

De beroemde Britse schoenenontwerper Terry de Havilland is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn creaties werden gedragen door sterren als Amy Winehouse, Marianne Faithfull, David Bowie, Cher en Kate Moss.

 

"Rock’n’roll cobbler"

De invloed van de Havilland op de modesector in de jaren 1960 en 1970 kan nauwelijks overschat worden: bekend als de "rock'n' roll schoenmaker" beschouwde hij schoenen als kleine, spectaculaire kunstwerken in een tijd waarin schoeisel grotendeels conservatief, discreet en functioneel was. "Vóór Terry de Havilland keken mensen niet naar schoenen. Hij liet ze naar beneden kijken. En ik denk dat hij de celebrity-cultuur echt heeft verbonden met schoenen, iets wat we nu uiteraard als vanzelfsprekend beschouwen", zegt Darla-Jane Gilroy van het London College of Fashion aan WWD.

 

De Havilland stond vooral bekend om zijn plateauzolen, wedges en veterlaarzen. Tot zijn meest bekende ontwerpen behoren de schoenen die Tim Curry droeg in "The Rocky Horror Picture Show" en die van Angelina Jolie in "Lara Croft: Tomb Raider" uit 2001.

 

Toch kende de ontwerper ook zwarte sneeuw: in de jaren 1980 en 1990 gingen zijn schoenenmerken Kamikaze Shoes en The Magic Shoe failliet. Niettemin bleven ook daarna nog heel wat beroemdheden zijn ontwerpen dragen.