Schuldeisers Gerry Weber stemmen voor doorstart

Schuldeisers Gerry Weber stemmen voor doorstart
Shutterstock.com

De schuldeisers van de modegroep Gerry Weber hebben het insolventieplan bijna unaniem goedgekeurd. Dat maakt de weg vrij voor een doorstart onder de nieuwe eigenaars.

 

Verzet aandeelhouders

De financiële herstructurering van Gerry Weber heeft volgens Manager Magazin een beslissende hindernis genomen: de schuldeisers van de damesmodeketen stemden woensdag in Bielefeld bijna unaniem in met het voorgestelde insolventieplan. Daardoor worden de hedgefondsen Robus Capital en Whitebox, in ruil voor een financiële injectie van bijna 50 miljoen euro, de nieuwe eigenaren van het bedrijf. 

 

Nochtans verzetten de bestaande aandeelhouders zich tegen het plan. Hen rest echter niet veel keuze dan af te druipen, want de Duitse insolventierechtbank kan de weigering naast zich neerleggen en het plan toch laten uitvoeren. "Bestaande aandeelhouders verlaten het bedrijf zonder compensatie", klinkt het zelfs in een persmededeling van het bedrijf.

 

Verwacht wordt immers dat de rechtbank de belangen van het bedrijf en de schuldeisers hoger zal inschatten en het veto van de aandeelhouders zal verwerpen. Dan staat niks een doorstart van de keten nog in de weg. 

 

Herstructurering

Het akkoord betekent ook dat het modehuis verder mag blijven werken en herstructureren onder eigen management. Met de operationele herstructurering en een herpositionering van de groep was Gerry Weber al bezig, nu moet er nog een financiële herstructurering komen en wil het bedrijf een nieuw concept uitwerken.

 

De advocaat van het bedrijf gelooft dat de periode van insolventie daarmee bijna achter de rug is: nog dit jaar zou het de surséancetermijn kunnen afsluiten.

 

180 winkels dicht

Gerry Weber zit al jaren in een crisis. De groep leed niet alleen onder de afname van winkelbezoekers in de binnensteden, maar kwam nog meer in de problemen door te hoge investeringen in het eigen winkelnetwerk.

 

Begin dit jaar kreeg het bedrijf uitstel van betaling. In april maakte het Gerry Weber bekend dat het in Europa 180 vestigingen zou sluiten, waarvan 120 in Duitsland.