Sluit H&M twee winkels op de Meir?

H&M sluit mogelijk 2 winkels op de Meir
Shutterstock.com

Modeketen H&M zou van plan zijn om twee van zijn drie winkels op de Meir in Antwerpen te sluiten. Enkel het vlaggenschip in het midden van de winkelstraat zou dan behouden blijven. Sommigen zien in de gelekte plannen echter eerder onderhandelingstechnieken.

 

Tegenstrijdige berichten

Volgens zakenkrant De Tijd denkt H&M ernstig na over de sluiting van zijn winkels aan de hoek met de Leysstraat en bij de KBC-toren. De krant stelt ook dat bepaalde bronnen menen dat de beslissing al gevallen zou zijn, terwijl andere bronnen er enkel een manoeuvre in zien om lagere huurprijzen te kunnen afdwingen. De winkelketen geeft alvast geen commentaar op de geruchten.

 

Het valt zeker niet uit te sluiten dat de betrokken winkels uiteindelijk de deuren sluiten: vorig jaar sloot de Zweedse modeketen ook al zijn winkels in het centrum van Luik en behield het daar enkel zijn vestigingen in de winkelcentra Mediacité en Belle-Ile. In verzadigde markten bekijken retailers de winstgevendheid per individuele winkel en stellen ze overlappingen - zoals die op de Meir - steeds vaker in vraag. Wereldwijd nam het aantal H&M-winkels vorig jaar nog toe, maar in België daalde het aantal van 97 naar 96.

 

De huurprijzen op de Meir zijn de voorbije jaren overigens gedaald: voor kleinere winkels bedraagt de huur tegenwoordig zowat 1850 euro per m² per jaar voor de beste locaties, tegenover 2000 euro per m² twee jaar geleden. Gemiddeld spenderen winkelketens tussen de 8 en 15% van hun omzet aan huurgelden.