Solden starten met helft minder omzet

Vrouw met mondmasker aan kassa kledingwinkel
Foto: Shutterstock

De eerste dag van de zomersolden was "dramatisch", melden handelsorganisaties Comeos en NSZ: de omzet bedroeg amper de helft van vorig jaar. De scherpe daling komt uiteraard vooral door de coronamaatregelen.

 

Corona stuurt solden in de war

Op de eerste dag van de zomersolden, die dit jaar omwille van de coronacrisis waren uitgesteld tot 1 augustus, vielen de verkopen voor de handelaars flink tegen. Er zouden zaterdagvoormiddag bijzonder weinig kooplustigen zijn geweest, na de middag zwol het aantal shoppers wel iets aan. De omzet kwam dan ook 50% lager uit dan in 2019, zo berekenden zowel Comeos als het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. In Antwerpen, waar extra maatregelen gelden, lag de verkoop zelfs 70% lager.

 

De handelsorganisaties pleiten ervoor om funshoppen weer toe te laten en het mogelijk te maken dat er samen met mensen uit ieders persoonlijke bubbel kan worden geshopt. "Shoppen tijdens de solden doe je met je partner, met je kinderen of met je vriendinnen. Laat ons naar analogie met de horecasector toelaten dat er met de bubbel kan worden geshopt", aldus Christine Mattheeuws van NSZ. Een op de vijf winkels dreigt het einde van het jaar niet te halen, klinkt het nog.

 

Onvergelijkbaar

De zomerkoopjes vallen dit jaar evenwel moeilijk te vergelijken met vorig jaar: uit recent onderzoek van de Nationale Bank bleek al dat negen op de tien Belgen minder fysieke winkels bezoeken sinds de coronacrisis en bijna de helft ook minder uitgeeft aan non-food. Bovendien valt de start van de solden nu een maand later dan anders.

 

Eerder hadden retailwatchers al gewaarschuwd dat daardoor meerdere kortingsperiodes zouden ontstaan, nog voor de eigenlijke solden, om van de grote voorraden af te geraken. Het relatieve belang van de officiële soldenperiode dreigt zo te verminderen.