Soldenperiode maand uitgesteld

Archieffoto: Shoppers op de Meir in Antwerpen
Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

De zomersoldenperiode van 2020 zal niet in juli, maar pas op 1 augustus beginnen. De maand juli wordt sperperiode, zegt economieminister Nathalie Muylle. Het uitstel komt er "op vraag van de sector", maar moet nog wel worden goedgekeurd door de ministerraad.

 

"Grote vraag"

Er was een "grote vraag" uit de sector, zegt minister Muylle, onder andere verwijzend naar de open brief die 78 bekende namen uit de Belgische modewereld vorige week publiceerden. Hun argument was dat zo'n uitstel "honderden faillissementen en duizenden ontslagen zou vermijden", omdat bedrijven nu al zwaar getroffen zijn door de coronacrisis en het voor velen onder hen de doodsteek zou betekenen als ze meteen na de lockdown ook zouden worden verplicht om met grote kortingen te verkopen.

 

Onder andere sectororganisaties Creamode en Unizo hadden eind maart al opgeroepen om de soldenperiode te verlaten, en een sperperiode te houden van het moment dat de lockdown wordt opgeheven tot 1 augustus. Dat zou de zelfstandigen moeten helpen, die een periode van verkopen aan volle prijs nodig hebben om wat geld in het laatje te krijgen. Op die argumenten zijn Muylle en minister voor zelfstandigen Denis Ducarme nu ingegaan, blijkt uit een interview tijdens VRT-radioprogramma De ochtend.

 

Niet algemeen

Toch zal het gejuich niet universeel zijn, want een deel van de sector (met onder andere grote ketens als Zeb en Torfs, en handelsfederatie Comeos) wou wel degelijk per se de soldenperiode in juli houden. Zij zeggen te kampen met "gigantische overstocks" die in de zomer waardeloos geworden zijn en vrezen dat zo'n uitstel "een gigantisch cadeau aan Amazon" zou zijn.

 

Ook bij de voorstanders was te horen dat een uitstel juridisch voldoende sluitend moet zijn, en dat het verbod op kortingen ook voor buitenlandse webshops moet gelden. Of dat ook effectief het geval zal zijn, is momenteel nog onduidelijk.

Tags: