Spontane staking bij Brantano: vrees voor faillissement

Winkel van Brantano, een keten van retailer FNG, op de Meir in Antwerpen
Foto: RetailDetail

Bij Brantano is in verschillende winkels een spontane staking uitgebroken, nadat de werknemers per ongeluk hun loonfiche voor het hele jaar kregen. Het zou om berekeningen voor een "eventueel faillissement" van FNG gaan.

 

Per vergissing doorgestuurd

Het zou vooral om winkels in West-Vlaanderen en Antwerpen gaan, waaronder de vestiging op de Meir, zo laat vakbond ACV Puls weten. Aan de basis lag een mail, die tot grote onrust leidde: elke werknemer kreeg zijn individuele jaarrekening toegestuurd door het sociaal secretariaat, terwijl die normaal gezien pas op het einde van het jaar komt.

 

CEO Paul Lembrechts zou aan de vakbond hebben toegegeven dat het om een vergissing ging. In het kader van het reddingsplan waar FNG aan werkt, worden ook de kosten en gevolgen van een "eventueel faillissement" geraamd, mogelijk als "worst case scenario" om aan potentiële geldschieters voor te leggen. De berekeningen van het sociaal secretariaat hoorden echter niet bij de medewerkers zelf terecht te komen.

 

Of de medewerkers na die toelichting de draad weer oppikken, is nog niet duidelijk. "Ze willen duidelijke antwoorden, liefst vandaag nog", klinkt het bij ACV. Ook de directie hoopt deze week tot een doorbraak te komen en is naar verluidt in gesprek met verschillende mogelijke financierders.