Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser
Foto: James Kennedy NI / Shutterstock.com

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

 

Meteen na faillissement

Ashley neemt alle Britse vestigingen van House of Fraser over voor een bedrag van 90 miljoen pond. Alleen het verkooppunt in Dublin lijkt zo geen deel uit te maken van de acquisitie, aldus BBC. Het was al even duidelijk dat Ashley interesse had in het noodlijdende House of Fraser: het was al een tijdlang zijn droom om zijn retailportfolio meer ‘premium’ te maken en een warenhuisketen te bezitten. De controversiële zakenman had al een belang van 11% in het bedrijf.

 

Toch kon de interesse House of Fraser er niet van weerhouden om in het faillissement af te glijden: vrijdagochtend is het faillissement aangevraagd en werd consultancykantoor EY (vroeger Ernst & Young) aangesteld als curator. Amper enkele uren later kocht Ashley House of Fraser echter al over.

 

6.000 banen op de helling

Wat de plannen nu zijn met House of Fraser en wat de overname betekent voor de 17.500 medewerkers van de keten, zijn nog onbekend. Voor het faillissement was weliswaar al sprake van 31 winkelsluitingen (op een totaal van 59 vestigingen) en zouden 6.000 banen op de schop gaan. Vakbonden blijven ook nu pessimistisch en verwijzen naar slechte werkomstandigheden bij nieuwe zusterketen Sports Direct.

 

Het is alvast zeker dat een fikse koerswijziging noodzakelijk is bij House of Fraser: de keten van warenhuizen, die 169 jaar een vaste waarde was in de Britse winkelstraten, is haar pluimen verloren. Vorig jaar boekte het bedrijf een verlies van bijna 44 miljoen pond (50 miljoen euro).