Staking dreigt in Waalse en Brusselse H&M-winkels

Shutterstock.com

De Franstalige tak van de christelijke bediendevakbond (CNE) gaat actie voeren in verschillende filialen van modeketen H&M. De Vlaamse vleugel doet niet mee, want die stemde eerder wel in met het sociaal plan.

 

Herstructurering

H&M wil dit jaar wereldwijd zo’n 250 winkels sluiten. En ook België ontsnapt er niet aan: de retailer bevestigde onlangs dat verschillende vestigingen in Brussel, Luik en Antwerpen (Meir) de deuren zouden sluiten.

 

Volgens de Franstalige vakbond CNE doet de directie niet voldoende inspanningen om jobs te redden. De vooropgestelde ontslagvergoedingen zouden ook te laag zijn, en daarom kondigt CNE werkonderbrekingen aan in verschillende winkels.

 

Afspraken maken

In tegenstelling tot de Franstalige afdeling keurde de Vlaamse vleugel (ACV Puls) het sociaal plan wel goed. “Wij wilden absoluut een afsprakenkader voor winkelsluitingen, waarvan wij vrezen dat er nog gaan volgen", zegt vakbondssecretaris Jörgen Meulders van ACV Puls in Het Laatste Nieuws.

 

Volgens Meulders zijn de vertrekvergoedingen een breekpunt voor CNE. Die liggen nu lager dan vier jaar geleden, toen de modeketen zijn distributiecentrum overbracht van Puurs naar Ghlin. "Maar wij hebben de mensen bevraagd en besloten om het plan toch te aanvaarden. We hebben de afweging gemaakt."

 

Eind november had H&M nog 93 winkels in België. De omzet lag er afgelopen boekjaar meer dan een vijfde lager dan het jaar voordien.