State of Art spint garen uit textielafval

State of Art

Mannenmodemerk State of Art brengt een circulaire collectie uit. Alle items zijn gemaakt met ingezamelde kleding, waarvan de vezels werden hergebruikt. In de komende vier jaar wil het Nederlandse label nog verdere stappen zetten.

 

Oude kleren en PET-flessen

State of Art, een Nederlands merk voor herenmode, lanceert in samenwerking met Loop.a life een circulaire collectie. De kledingstukken zijn gemaakt op basis van oude kleren die in Nederland werden ingezameld. De keten is volledig gesloten en circulair, beklemtoont het merk.


De ingezamelde kleding wordt met een sorteermachine op kleur en materiaal gesorteerd, waarna het materiaal is teruggebracht tot de grondstof: de vezels. Om de kledingstukken uit de collectie te breien, is vervolgens een nieuw garen ontwikkeld dat bestaat uit deze vezels samen met nog industrieel afval, zoals gerecyclede PET-flessen of duurzame lyocell.

 

Minstens 10% afval

Het initiatief is onderdeel van ‘Responsible. Together.’, een submerk van State of Art dat inzet op duurzaamheid. Vorig jaar sloot het herenlabel uit Lichtenvoorde zich aan bij het Green Deals Circulair Textiel-initiatief, waardoor het merk de komende vier jaar belooft aan een circulaire aanpak van textielproductie mee te werken.


Zo moeten de collecties in de toekomst minstens 10% lokaal ingezameld 'post consumer'-textiel, met andere woorden kledingafval, gebruiken. Onder ‘Responsible. Together.’ vallen ook nog kledingstukken gemaakt van biologisch katoen en artikelen die gecertifieerd biologisch zijn volgens de Global Organic Textile Standard (GOTS). Later dit jaar sluit het merk zich nog aan bij ‘tex.tracer’, een platform waarop consumenten het hele productieproces kunnen volgen.