Syrische kindvluchtelingen ingezet in Turkse kledingfabrieken | RetailDetail

Syrische kindvluchtelingen ingezet in Turkse kledingfabrieken

Syrische kindvluchtelingen ingezet in Turkse kledingfabrieken

Uit een onderzoek van het Britse tv-programma Panorama blijkt dat Syrische kinderen op de vlucht in Turkije zijn ingezet om kleding te maken voor Marks & Spencer en Asos. Ook volwassen vluchtelingen werkten illegaal in de textielindustrie.

‘Tolereren dit niet”

Naast Marks & Spencer en Asos worden ook Zara en Mango genoemd in het onderzoek van Panorama. Nochtans beweren de vier bedrijven dat ze hun leveranciers nauwgezet in de gaten houden en dat ze dit soort praktijken niet tolereren. Marks & Spencer voegt er zelfs aan toe dat er bij een eerder onderzoek in de fabrieken geen problemen waren vastgesteld.

 

Een woordvoerder van M&S heeft al gesteld dat de vaststellingen van de BBC ‘heel ernstig’ en ‘onaanvaardbaar’ zijn. “We tolereren dit soort inbreuken op onze regels niet en we zullen dan ook alles doen om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt”, aldus de woordvoerder aan de BBC. Het biedt ook meteen een legale baan aan voor elke volwassen Syriër die illegaal aan de slag was in Turkije.

 

Hongerloon

Asos geeft dan weer toe dat het bij een eerdere inspectie zelf ook al elf volwassen Syriërs en drie kinderen aan het werk had gezien. Asos wil die nu financieel ondersteunen. In een andere fabriek werd kleding geproduceerd voor Zara en Mango. Daar werden geen kinderen aangetroffen, maar wel volwassen Syrische vluchtelingen. Zara stelt dat het die vaststellingen al had gedaan voor Panorama en dat de fabriek tot december had gekregen om alles op te lossen.

 

De vluchtelingen werken in de fabrieken voor een hongerloon en vaak meer dan 12 uur per dag. Bovendien komen ze daarbij vaak in contact met gevaarlijke chemicaliën.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.