Topshop lijdt half miljard pond verlies

Foto: TK Kurikawa / Shutterstock.com

De Britse modeketens Topshop en Topman eindigden hun vorige boekjaar met 505 miljoen pond (567,5 miljoen euro) verlies voor belastingen. De groep plant zware herstructureringen, die zo'n duizend banen in gevaar brengen.

 

Van winst naar diep dal

Arcadia, de moederholding achter vooral de modeketens Topshop en Topman, zit in de financiële moeilijkheden: de groep zakte in het vorige boekjaar (tot september 2018) 137,5 miljoen pond in het rood, terwijl de brutowinst een jaar eerder nog 119,3 miljoen pond boven nul uitkwam.


Topshop en het bijhorende mannenlabel Topman blijken de grote boosdoeners te zijn: hun winst voor belastingen kelderde van 3,9 miljoen pond (4,38 miljoen euro) in de min vorig jaar naar liefst 505 miljoen pond (567,5 miljoen euro) onder nul. Ook de omzet stortte ineen naar 847 miljoen pond (zo'n 952 miljoen pond), goed voor een daling van 9%.

 

Fikse waardeverminderingen

De winstcrash is vooral te wijten aan eenmalige kosten: de ketens boekten in boekjaar 2018 488,8 miljoen pond (549 miljoen euro) af door waardeverminderingen en huurkosten op verlieslatende winkels. Ook de ontslagkosten liepen op, aangezien de modeformules hun medewerkersaantallen met 12% terugdrongen naar 3.853 man.


Zware herstructureringen moeten nu beterschap brengen: sinds mei van dit jaar onderhandelde de groep bescherming tegen schuldeisers en verkreeg Arcadia ook goedkeuring van winkeleigenaars om winkels te sluiten en huurprijzen te verlagen. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland gaan 48 winkels dicht, in de VS sluiten elf vestigingen. Zo'n duizend jobs staan op de helling.

 

Overnemer gezocht?

De groep beklemtoont dat het gelooft in herstel en dat de Britse formules tot de sterkste in de modemarkt behoren. Omstreden eigenaar Philip Green onderstreept dat pas nog een nieuw distributiecentrum is geopend, dat hij blijft investeren in de digitale en online activiteiten en dat de retailgroep via wholesale wil uitbreiden naar nieuwe regio's.


Toch blijft het ondertussen rommelen in de groep: na het nieuws eerder deze maand dat zowel de interimvoorzitter als de COO opstappen, staken ook geruchten de kop op dat Green verschillende onderdelen van zijn retailimperium wil verkopen. Topshop en Topman zouden bij de kanshebbers horen. Bovendien is er sprake van plannen om de Amerikaanse tak failliet te laten gaan.