Twee dagen chaos, maar "mooie resultaten" bij uitverkoop Brantano

Gevel winkel van retailer Brantano
Foto: FNG

Van het zestigtal Brantano-winkels dat zaterdag opende voor de uitverkoop, zijn er vandaag 49 weer open. Om de massale drukte op te vangen, zouden nu extra personeelsleden en kassa’s zijn voorzien. 

 

Ramp of succes?

De uitverkoop bij Brantano is zaterdag onder massale belangstelling van start gegaan. Verschillende media berichtten dit weekend over chaos, urenlange wachtrijen en ravages in de meer dan zestig winkels die de deuren openden, terwijl in sommige winkels de personeelsbezetting erg beperkt was. Wel stipt veilinghuis Moyersoen, dat de liquidatie organiseert, aan dat "slechts een viertal winkels" gesloten moest worden of politie over de vloer kreeg. Dat eerste was onder andere in Koksijde en Genk het geval. 

 

"In de bijna zestig andere winkels waren geen problemen. We hebben heel mooie resultaten gehaald. En ook het personeel was heel tevreden dat ze konden werken: we hebben veel berichtjes en foto’s gekregen, tot zelfs om 10 uur ’s avonds", reageert een woordvoerder van Moyersoen tegenover VRT.

 

Overnamedeal bijna rond

Vandaag hebben 49 winkels opnieuw de deuren geopend voor de tweede dag van de uitverkoop, en ook dat gaat weer gepaard met lange wachtrijen. Volgens de vakbonden zijn de rijen vandaag zo mogelijk zelfs nog langer. Als bijkomende maatregelen, zegt Moyersoen evenwel extra kassa's en "zo veel mogelijk" aanvullend personeel te voorzien. Met de burgemeesters die kritiek hadden op de gang van zaken, zouden constructieve gesprekken zijn gevoerd. De uitverkoop zal wellicht nog enkele weken duren.

 

De vakbonden blijven niettemin misnoegd en stappen naar de rechter die het faillissement uitsprak over FNG. De curatoren zouden hen te weinig betrekken en deden mogelijk niet genoeg om overnamekandidaat Scapino geïnteresseerd te houden. Volgens de vakbonden was dat nochtans een betere kandidaat, want de Duitse groep Deichmann zou maar een veertigtal winkels willen kopen (wat inmiddels inderdaad bevestigd is).