Tweedehandsplatform Vinted al 3,5 miljard euro waard

Boumen Japet / Shutterstock.com

Vinted, een onlineplatform voor tweedehandskleding, haalt 250 miljoen euro op voor verdere expansie. In de financieringsronde wordt het Litouwse bedrijf 3,5 miljard euro waard geschat.

 

Nieuwe markten op komst

Vinted groeit pijlsnel: het tweedehandsplatform heeft nog maar eens 250 miljoen euro opgehaald om verder te kunnen uitbreiden. Het geld moet dienen om nog nieuwe markten te betreden, maar ook om de betaalsystemen en de verzendingsmogelijkheden verder te verbeteren.


Opvallend is echter vooral de waardering die bij de financieringsronde aan het bedrijf wordt toegedicht. De Zweedse investeringsgroep EQT, die de leiding nam in de kapitaalronde, waardeert Vinted inmiddels op 3,5 miljard euro. Dat bericht de zakenkrant Financial Times.

 

Tot helft van de modemarkt

Bij een vorige kapitaalronde eind 2019 gingen investeerders nog uit van een waardering van 1,1 miljard euro. Ondertussen is de app evenwel uitgebreid naar onder meer het Verenigd Koninkrijk en Italië. Bovendien heeft de coronacrisis heel wat mensen ertoe aangezet hun kleerkasten op te ruimen en neemt de interesse in tweedehands verder toe, al geeft CEO Thomas Plantenga geen recente omzetcijfers vrij.


De markt bevindt zich nog maar in de beginfase, meent Plantenga, die verwacht dat tweedehandskleding op de lange termijn goed kan zijn voor de helft van de totale modemarkt. Boston Consulting Group houdt het iets bescheidener en voorspelt een aandeel van ruim 25% tegen 2023. Het Amerikaanse tweedehandsplatform ThredUp trok in maart naar de beurs en zag zijn aandelenkoers sindsdien al met 34% stijgen. Ook steeds meer klassieke retailers, van H&M tot Zalando, wagen zich op de tweedehandsmarkt.