Vakbonden plannen actie na opening nieuwe Pimkie-winkel

Shutterstock.com

Vakbonden en ex-werknemers zullen vrijdag actie voeren tegen de modeketen Pimkie. Amper enkele maanden nadat Pimkie België failliet werd verklaard, opende de retailer een nieuwe winkel in De Panne. De ontslagen werknemers moesten zich wenden tot het fonds voor bedrijfssluitingen.

 

Symbolische actie

Werknemers en vakbonden zullen vrijdag naar het hoofdkantoor van Pimk (de nieuwe uitbater) gaan om "een schandalige constructie aan de kaak te stellen waardoor 136 werknemers in de kou zijn komen te staan", kondigden de CNE en de CGSLB maandag aan, verwijzend naar het faillissement van de confectieketen, dat in maart werd uitgesproken.

 

Na de faillietverklaring van haar Belgische dochteronderneming heeft de onderneming Belsay (die de Pimkie-winkels in België exploiteerde) het laatste maandsalaris en de ontslagvergoeding niet uitbetaald. Toch opende Pimkie enkele maanden later een nieuwe winkel in De Panne. “Dit frauduleuze faillissement is onaanvaardbaar; wij ondernemen actie om ervoor te zorgen dat de slachtoffers schadeloos worden gesteld", aldus de vakbonden in Le Soir.

 

Het Belgische bedrijf achter de heropening in De Panne, genaamd Pimk, wordt geleid door Frédéric Mulliez. Naast Pimkie is de familie Mulliez in Frankrijk onder meer eigenaar van Auchan, Decathlon en Kiabi. De twee vakbonden zullen daarom op 15 oktober vanaf 13.00 uur een symbolische actie voeren bij het hoofdkantoor van Pimk.