VanHaren mag geen rode Louboutin-zolen

Foto: Korneevets-Vydrenkova / Shutterstock.com

VanHaren delft het onderspit in een juridisch conflict met designermerk Christian Louboutin: de Nederlandse schoenenketen mag geen rode zolen gebruiken voor zijn schoenen, want daar heeft Louboutin het alleenrecht op, oordeelt het Europees Hof.

 

Louboutin haalt slag opnieuw thuis

In 2012 bracht de Nederlandse schoenenretailer een paar pumps met rode zolen op de markt, maar werd daarvoor meteen voor de rechter gedaagd door het Franse luxelabel Christian Louboutin. Dat merk is immers wereldwijd vermaard voor zijn hoge hakschoenen met felrode zool.

 

Volgens Louboutin gaan de schoenen van vanHaren in tegen het merkrecht van het label, want ook in de Benelux heeft Christian Louboutin een patent. Of dat patent echter ook over de kleur van de zolen op zich gaat of enkel over de vorm, was voer voor discussie. De rechtbank van Den Haag gaf Louboutin in april 2013 in eerste aanleg gelijk en oordeelde dat vanHaren moest stoppen met de verkoop van de schoenen.

 

Hoger beroep?

Tegen die uitspraak ging vanHaren in beroep en de kwestie werd voorgelegd aan het Europese Hof. Ook die besloot in juni vorig jaar dat de rode schoenzool onder het merkrecht van Louboutin valt, schrijft het AD. Nu heeft de rechtbank van Den Haag zelf ook zijn vonnis klaar, op basis van het Europese advies. VanHaren mag geen schoenen met rode zolen maken of verkopen, klinkt het.

 

VanHaren overweegt alsnog in hoger beroep te gaan, reageert de schoenenketen. “Wij hebben kennis genomen van de uitspraak en gaan ons beraden of wij in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak”, aldus een woordvoerder tegenover het AD.