Vijfde minder winst voor Nike

Vijfde minder winst voor Nike

Nike heeft er een lastig eerste kwartaal op zitten. De omzet bleef zo goed als vlak terwijl de winst, als gevolg van dalende winstmarges en hogere uitgaven, met ruim een vijfde kelderde.

7,8 miljard euro omzet

De Amerikaanse sportkledinggigant heeft het voorbije kwartaal een omzet van 9,07 miljard dollar geboekt, omgerekend een slordige 7,7 miljard euro. Dat is slechts een fractie meer dan de 9,06 miljard dollar over dezelfde periode een jaar eerder.

 

Dat vlakke resultaat is vooral het gevolg van de kelderende verkoop bij Converse, dat zijn omzet liefst 15% zag kelderen tot 438 miljoen dollar (370 miljoen euro). Het Nike-merk zelf liet een omzetgroei van 2% optekenen tot 8,6 miljard dollar (7,3 miljard euro). Met dank aan de internationale verkoop, want op zijn Amerikaanse thuismarkt verliest Nike terrein (-3%).

 

De winst in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar kwam uit op 950 miljoen dollar (800 miljoen euro), oftewel 22% minder dan een jaar eerder. Volgens Nike-topman Mark Parker is dat het gevolg van “een dalende bruto winstmarge en hogere uitgaven”. “Vooruitkijkend naar de rest van het boekjaar 2018 zullen we de wereldwijde groei van Nike aanvuren middels de sterkte van ons merk, de kracht van onze innovatieve producten en de meest persoonlijke digitally-connected ervaringen in onze sector”, houdt Parker de moed erin.