Voormalige FNG-dochters Miss Etam en Steps opnieuw in problemen

Miss Etam winkel
Shutterstock.com

NXT Fashion, eigenaar van Miss Etam en Steps, heeft uitstel van betaling aangevraagd voor het distributiecentrum en het hoofdkantoor van de Nederlandse modeketens, die voordien onderdeel waren van FNG.

 

116 banen bedreigd

De geplande reorganisatie bedreigt 116 banen. Bovendien bestaat het risico dat de winkelketens na de lockdown niet meer zullen opengaan, want het rommelt al een hele tijd bij de retailer. Topman Martijn Rozenboom van NXT Fashion slaagt er maar niet in tot een akkoord te komen met de vakbonden over een sociaal plan. Volgens hem zijn de huidige problemen een rechtstreeks gevolg van de verplichte winkelsluitingen in Nederland. De omzet is daardoor van de ene dag op de andere weggevallen. Toch zullen alle 365 werknemers nog vóór de kerst hun salaris over december uitbetaald krijgen, zegt hij aan het AD.
 

Eerder dit jaar ontsnapte de retailer maar nipt aan een faillissementsaanvraag omdat medewerkers van Miss Etam hun loon niet hadden ontvangen. Ook andere facturen zouden onbetaald zijn gebleven. De vakbonden hebben dan ook weinig vertrouwen in de ondernemer.

 

‘Bedrijvendokter’

Rozenboom nam in augustus de Nederlandse ketens van de failliete modegroep FNG over. Hij bracht  Claudia Sträter, Expresso, Miss Etam, Promiss en Steps onder in een nieuwe holding: NXT Fashion. Daar stelden waarnemers zich toen al vragen bij, want de topman had een kwalijke reputatie als ‘bedrijvendokter’ die failliete bedrijven voor een habbekrats opkoopt en ze vervolgens leegzuigt.
 

Al kort na de overname sloot Rozenboom 28 van de 180 winkels omdat ze niet rendabel waren. Daarop verkocht hij de ketens Expresso en Claudia Sträter aan Van Uffelen Groep. Het Belgische Paprika nam vervolgens plussizemerk Promiss over om er een 100% digitaal merk van te maken.