WE sluit nog twee winkels in Franstalig België

WE

Modemerk WE heeft weldra nog maar drie winkels in Brussel en Wallonië: nu gaan ook nog vestigingen in shoppingcenter Westland en in Luik dicht. Vakbond CNE stelt de geleidelijke sluitingen aan de kaak.

 

Geen wet Renault

Het Nederlandse modelabel WE heeft de sluiting van haar vestiging in het Westland shoppingcenter in Anderlecht en van een winkel in Luik aangekondigd. Eerder gingen ook al de winkels in Namen, La Louvière, Sint-Lambrechts-Woluwe en de Brusselse Nieuwstraat dicht. Het betekent dat er straks nog maar drie winkels overblijven in Franstalig België, namelijk nog twee in Luik en een in Verviers.


Vakbond CNE verwacht echter dat ook de sluiting van die laatste winkels in de komende weken aangekondigd wordt. Door dat met mondjesmaat te doen, ontwijkt WE een reorganisatieprocedure, hekelt het syndicaat. De keten wil ontsnappen aan de voorwaarden van de Renault-procedure, waardoor ze zou moeten onderhandelen over een sociaal plan. “In plaats daarvan kan het werknemers ontslaan tegen lagere kosten”, aldus de christelijke vakbond tegenover La Libre.


Medewerkers die reageren of dreigen met staking, krijgen bedreigingen en waarschuwingen, klinkt het nog. Eerder hekelde de vakbonden ook al de geleidelijke ontslagen bij MediaMarkt. De vakbond vindt dat de overheid moet ingrijpen en strengere wetgeving moet voorzien, aangezien het “aantal voorbeelden van multinationale textielbedrijven die onze wetgeving aan hun laars lappen wanneer ze winkels sluiten” toeneemt.