Winsten kledingbranche kennen stevige terugval | RetailDetail

Winsten kledingbranche kennen stevige terugval

Winsten kledingbranche kennen stevige terugval
http://www.shutterstock.com/nl/pic-318890783/stock-photo-woman-at-the-checkout-makes-shopping.html?src=XzRM1QkhOzHJn6E3XY9kBA-1-3

De winsten in de kledingbranche blijven achter ten opzichte van andere sectoren in de detailhandel. Zo steeg het bedrijfsresultaat in de detailhandel in 2014 weer voor het eerst sinds 2011, maar binnen de kledingbranche is er nog geen ommekeer.

Dalende omzetten, stijgende kosten

In 2010 was het bedrijfsresultaat in de kledingbranche nog 540 miljoen euro, maar in 2014 is dat teruggevallen tot slechts 93 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De winstdaling is voornamelijk te wijten aan de dalende omzetten, terwijl de kosten wel gelijk bleven. In 2014 bleef de omzet ten opzichte van een jaar eerder dan wel gelijk, de kosten gingen toen stevig de hoogte in, waardoor ook ten opzichte van 2013 de winsten daalden.

 

Nochtans is er in de detailhandel sinds 2014 sprake van een licht herstel: toen steeg het bedrijfsresultaat in heel de sector met 110 miljoen euro naar 4,8 miljard euro. De eerste stijging sinds 2011 was voornamelijk te danken aan de foodsector en webwinkels, waar het bedrijfsresultaat met respectievelijk 4,7% en 14,9% de hoogte in ging. Bij de non-foodsector was er sprake van een daling van 1,8%.

 

Die trend lijkt zich ook in 2015 verder te zetten: vorig jaar steeg de omzet alvast met 1,4%, de grootste groei sinds 2008.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Hoe Brantano een volwaardige moderetailer wordt

22/02/2018

FNG gaat Brantano uitbouwen tot een sterk uithangbord voor merkenmode en -schoenen, en ambieert zo de eerste keuze te zijn voor een breed publiek. De retailer wil de markt dekken met drie complementaire winkelformules en een nieuw online platform.

Jack & Jones opent vijf winkels volgens nieuw concept

22/02/2018

Modeketen Jack & Jones opent dit voorjaar vijf winkels volgens een nieuw winkelconcept, vandaag is de primeur al voor het Westland Shopping Center in Anderlecht. Ook in maart en april staan er openingen gepland.

Maken Chinese gevangenen kleren voor H&M en C&A?

20/02/2018

De Britse ex-journalist Peter Humphrey beticht C&A en H&M van dwangarbeid. Met eigen ogen zou hij gezien hebben hoe gevangenen in Shanghai moesten werken voor Westerse ketens. De retailers onderzoeken de zaak.

Chanel neemt aandeel in online retailer Farfetch

19/02/2018

Het Franse modemerk Chanel heeft een minderheidsaandeel genomen in het Britse Farfetch. Chanel wil de kennis van de online retailer gebruiken om zelf meer digitale innovaties te ontwikkelen voor de eigen klanten.

Monoprix wil webshop Sarenza overnemen

19/02/2018

Winkelketen Monoprix, onderdeel van de Franse Groupe Casino, heeft gesprekken opgestart rond een overname van online schoenverkoper Sarenza. Sarenza is een van de belangrijkste online merken in Frankrijk.

Zalando breidt samenwerking met Duitse retailers uit

16/02/2018

Zalando heeft de samenwerking met fysieke retailers in Duitsland verder uitgebreid. Schoenwinkels konden al bestellingen versturen via Zalando en nu is dat ook het geval voor winkels die kleding verkopen.

Back to top