Winsten kledingbranche kennen stevige terugval | RetailDetail

Winsten kledingbranche kennen stevige terugval

Winsten kledingbranche kennen stevige terugval
http://www.shutterstock.com/nl/pic-318890783/stock-photo-woman-at-the-checkout-makes-shopping.html?src=XzRM1QkhOzHJn6E3XY9kBA-1-3

De winsten in de kledingbranche blijven achter ten opzichte van andere sectoren in de detailhandel. Zo steeg het bedrijfsresultaat in de detailhandel in 2014 weer voor het eerst sinds 2011, maar binnen de kledingbranche is er nog geen ommekeer.

Dalende omzetten, stijgende kosten

In 2010 was het bedrijfsresultaat in de kledingbranche nog 540 miljoen euro, maar in 2014 is dat teruggevallen tot slechts 93 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De winstdaling is voornamelijk te wijten aan de dalende omzetten, terwijl de kosten wel gelijk bleven. In 2014 bleef de omzet ten opzichte van een jaar eerder dan wel gelijk, de kosten gingen toen stevig de hoogte in, waardoor ook ten opzichte van 2013 de winsten daalden.

 

Nochtans is er in de detailhandel sinds 2014 sprake van een licht herstel: toen steeg het bedrijfsresultaat in heel de sector met 110 miljoen euro naar 4,8 miljard euro. De eerste stijging sinds 2011 was voornamelijk te danken aan de foodsector en webwinkels, waar het bedrijfsresultaat met respectievelijk 4,7% en 14,9% de hoogte in ging. Bij de non-foodsector was er sprake van een daling van 1,8%.

 

Die trend lijkt zich ook in 2015 verder te zetten: vorig jaar steeg de omzet alvast met 1,4%, de grootste groei sinds 2008.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan

23/05/2018

Intergamma, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei, kijkt terug op een sterk jaar: de omzet steeg in 2017 met 1,4 procent, maar vooral het bedrijfsresultaat ging erop vooruit. De vernieuwde winkelconcepten van de groep slaan aan.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.