Wintersolden uitgesteld, met twee dagen

Foto: Shutterstock

De wintersolden starten op 4 januari. Dat is twee dagen later dan oorspronkelijk voorzien, maar op de vraag om uitstel van de zelfstandigenorganisaties is niet ingegaan. Het betekent ook dat de sperperiode woensdag al start.

 

Nog gigantische voorraad

In plaats van op zaterdag 2 januari starten de wintersolden dit keer op maandag 4 januari. Dat heeft minister van Economie Pierre-Yves Dermagne beslist om een grote toestroom van mensen in het weekend te vermijden. Op de vraag van zelfstandigenorganisaties Unizo en Mode Unie ging de minister uiteindelijk niet in: de zelfstandige winkeliers hoopten op een uitstel tot tot februari.


Vlaams minister van Economie Hilde Crevits had eerder laten ontvallen dat er wellicht wél een uitstel kwam. Mode Unie zegt nu “uitermate teleurgesteld” te zijn. De vakvereniging voor modehandelaars vreest dat er bij grote, internationale ketens al veel koppelverkoopacties zullen zijn in het weekend van 2 en 3 januari, en dus toch een grote volkstoeloop. Bovendien rest er de winkeliers tot de solden te weinig tijd om “aan normalere marges” hun “gigantische stockvoorraad” te verkopen. De wintervoorraad hangt nu immers nog voor 50% in de modewinkels, klinkt het.

 

Sperperiode start nu al

Voor de retailketens en hun vakorganisatie Comeos was dat nochtans een reden om de wintersolden gewoon in januari door te laten gaan: zij zagen desastreuze resultaten tijdens de zomersolden, die toen een maand later startten, en vreesden dat consumenten anders toch online naar koopjes zouden zoeken. 


In ieder geval hoopten alle betrokkenen op een snelle beslissing. Het betekent immers dat vandaag al de sperperiode van start gaat: winkels mogen bij deze heropening dus geen kortingen geven tot de solden beginnen, met uitzondering van koppelverkoop.