Zalando introduceert verzendkosten in nog meer landen

Zalando introduceert verzendkosten in andere landen
Shutterstock.com

Gratis leveringen en retouren waren lange tijd het uithangbord van het Duitse Zalando, maar om de winstgevendheid op te krikken voert de online modewinkel voor steeds meer landen verzendkosten in. Nu krijgen ook de Scandinavische landen daarmee te maken.

 

Minimum bestelwaarde

Er lijkt een definitief einde te komen aan de ‘alles gratis’-politiek van de Berlijnse modeketen. Nadat ze eerder al besliste verzendkosten in rekening te brengen voor kleinere bestellingen in Italië en daarna ook in Ierland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, gaat Zalando het systeem de komende weken ook invoeren in de Scandinavische landen. Daarmee zouden in bijna de helft van de markten waarin Zalando actief is, verzendkosten worden aangerekend.

 

CEO Rubin Ritter zei dat het invoeren van een minimum bestelwaarde (om aan de verzendkosten te ontsnappen) geen negatieve invloed heeft gehad op de klanttevredenheid in de betrokken landen. Hij voegde er wel aan toe dat er voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland voorlopig niets verandert. Wat de plannen voor de Benelux zijn, is niet bekend.

 

Winstgevendheid

Het bedrijf heeft in de meer dan tien jaar van zijn bestaan een spectaculaire groei gekend, onder meer omdat het altijd gratis leveringen en retouren heeft aangeboden. Dit heeft echter steeds meer op de winst van de groep gewogen, omdat klanten vaak kleinere hoeveelheden via de smartphone bestelden en de verzendkosten omhoogschoten.

 

Gisteren maakt Zalando zijn kwartaalcijfers bekend. De bedrijfswinst (EBIT) steeg tot 6,4 miljoen euro (tegenover 0,4 miljoen euro een jaar geleden). De totale omzet van de online modereus liep op tot 1,38 miljard euro.

 

Het Duitse bedrijf verwacht in de toekomst ook groei van zijn formule voor betalende leden, Zalando Plus, die al beschikbaar is in Duitsland en de komende maanden ook getest wordt in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Met het Plus-programma probeert Zalando, in navolging van Amazon Prime, klanten meer aan zich te binden. Voor een jaarlijkse vergoeding van 15 euro krijgen Zalando Plus leden onder meer een versnelde levering, persoonlijk stijladvies en exclusieve aanbiedingen.