Zalando zet zijn huismerken-poot stop

Gevel hoofdkantoor Zalando Berlijn

Zalando gaat zijn huismerken integreren in de rest van het platform. De bedoeling is dat de huismerken minder gaan concurreren met de partnermerken: daarom wordt de aparte huismerken afdeling stopgezet. Er vallen mogelijk ontslagen.

 

Minder huismerken nodig

De afdeling zLabels, die tot nu toe een op zichzelf staande entiteit was voor de huismerken van het modeplatform, wordt vanaf 1 april stopgezet. Dat zegt het Duitse bedrijf in een persbericht. In plaats daarvan zullen de huismerken, waaronder Anna Field, Kiomi en Pier One, op dezelfde manier beheerd worden als de partnermerken. 

 

Zalando wil zo overschakelen naar een “complementaire assortimentsstrategie” voor zowel de huismerken als de partnermerken. Dat betekent dat de moderetailer zijn aanbod ook herziet: voorlopig blijven alle merken bestaan, maar later worden ze kritisch geëvalueerd en vanaf de voorjaarscollectie voor 2020 is het de bedoeling dat er een beperkt aantal huismerken met basisstukken voor alledag overblijven.

 

"zLabels werd in 2010 opgericht om de 'lege plekken' in ons assortiment te vullen en onze klanten producten aan te bieden die niet door onze partnermerken werden geleverd. In de afgelopen 10 jaar is ons bedrijf aantrekkelijker geworden voor zowel klanten als merken. Omdat we onze platformstrategie toegewijd zijn en omdat we voortdurend nieuwe merken toevoegen, hebben we besloten ons assortiment, inclusief onze eigen labels, te verfijnen”, legt co-CEO David Schneider uit waarom de huidige elf huismerken inmiddels minder nodig zijn.

 

Samenwerken onder één dak

De nieuwe aanpak stelt alle partijen in staat om onder één dak samen te werken, klinkt het, “met voor ons eigen assortiment een strategische richting die meer complementair zal zijn met onze partnermerken”. Zalando wil met andere woorden weer meer retailer worden en minder zelf concurreren met zijn partners.

 

Nochtans wilde zLabels een aantal jaren geleden net een meer autonome koers gaan varen. De merken zouden ook via concurrerende platformen, zoals Asos, Amazon en Tmall, aangeboden worden. Na de herstructurering zegt Zalando “een aanzienlijk aantal van de 550 zLabels-medewerkers” een nieuwe, vergelijkbare baan binnen het bedrijf te geven, maar dat er dus toch ontslagen vallen, is niet uitgesloten.