Zalando zoekt verdere groei in luxe en tweedehands

Zalando zet sterke groei verder
Shutterstock.com

In 2019 zag Zalando zijn omzet en winst opnieuw fors stijgen. Vooral in het vierde kwartaal deed de Duitse moderetailer goede zaken. Komende jaren komt er meer aandacht voor luxemerken én tweedehandskleding.

 

Cyber Week

Afgelopen jaar handelde Zalando bijna 145 miljoen bestellingen af, tegenover iets meer dan 116 miljoen in 2018. Het aantal actieve klanten steeg met 6,4 miljoen naar 31 miljoen. Die groei resulteerde ook in een fors hogere omzet: de opbrengsten namen met een vijfde toe van 5,39 miljard euro naar 6,48 miljard euro. Het aangepaste operationele resultaat kwam uit op 224,9 miljoen euro (173,4 miljoen euro een jaar eerder). Bijna de helft daarvan, 110 miljoen euro, werd gerealiseerd in het vierde kwartaal, gestuwd door recordresultaten tijdens Cyber Week.

 

In overeenstemming met de platformstrategie nam het belang van Zalando’s partnerprogramma verder toe. Zo’n 15% van het brutohandelsvolume kwam van verkopen door partners (tegenover 10% in 2018). Groei werd mogelijk gemaakt door diensten die het voor merken gemakkelijker maken om succesvol te zijn op het platform zoals Zalando Fulfillment Solutions en Zalando Marketing Services. In het vierde kwartaal werd ongeveer 40% van de items van het partnerprogramma verzonden via de eigen logistieke dienst.

 

Luxe, maar ook tweedehands

In 2020 wil Zalando onder meer zijn premiumsegment verder uitbreiden, met als doel dit segment tegen eind 2023 te verdubbelen. Onlangs werden al Moschino Couture en Alberta Ferretti aan het aanbod toegevoegd. "Vooral jongere klanten vinden het leuk om high-street modemerken te combineren met sport- en designstukken. Premium is de afgelopen maanden onze snelst groeiende categorie geweest en we zien een enorm potentieel om daarop voort te bouwen", zegt CEO David Schneider.

 

Daarnaast wil het bedrijf ook meer inzetten op tweedehandskleding. In het derde kwartaal van 2020 komt er een speciale categorie ‘pre-owned’ op de website. Klanten zullen er niet alleen gedragen items kunnen kopen, maar ook eigen kledingstukken kunnen verkopen. De retailer wil zo de banden met zijn klanten verder aanhalen.

 

Zalando verwacht in 2020 de omzet verder op te drijven met 15 à 20% en een aangepast operationele resultaat te kunnen boeken tussen 225 en 275 miljoen euro. Daarbij is geen rekening gehouden met eventuele negatieve effecten van de coronacrisis, luidt het in een persbericht.