Zara trekt weg uit Mechelen en Turnhout

Shutterstock.com

Afgelopen vrijdag heeft de Spaanse modeketen Zara zijn Mechelse vestiging definitief gesloten. Ook de winkel in Turnhout gaat dicht, en de vestiging in Brugge zou hetzelfde lot beschoren zijn. De Inditex-dochter focust al langer op grotere winkels, waar ze een groter aanbod kan tonen.

 

Grotere winkels

Er circuleerden al langer geruchten dat Zara zijn Mechelse winkel wilde sluiten, maar moederbedrijf Inditex wilde die nooit bevestigen. Nu is toch zover: uitgerekend op Black Friday sloot de modewinkel op de Bruul definitief de deuren. De retailer communiceert - zoals steeds - niet over de beslissing. 

 

Zara zet al een tijdje in op grotere winkels met een ruimer aanbod, en dat gaat ten koste van kleine filialen zoals dat in Mechelen. Zo bouwde Zara zijn bestaande winkel in Wijnegem eerder dit jaar uit tot een heus vlaggenschip. Het modebedrijf wil ook meer investeren in e-commerce.

 

"Positieve tendens"

Geert Milis, voorzitter van handelsvereniging Mechelen MeeMaken, betreurt de sluiting. Wel wijst hij er tegelijkertijd op dat het stadscentrum ook heel wat nieuwe zaken mocht verwelkomen. “Ondanks de moeilijke periode die we als gevolg van de coronapandemie doormaken, zijn er meer dan twintig handels- en horecazaken bijgekomen”, zegt hij in GVA. Onder meer de ketens Dille & Kamille en Bang & Olufsen vonden er recent een plekje.

 

De handelsvereniging heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het leegstaande pand snel van Zara snel opnieuw ingevuld zal worden. Volgens Milis lopen er al gesprekken.

 

Meer sluitingen

Zopas raakte bekend dat Zara ook wegtrekt uit Turnhout. Na de solden in januari gaat de winkel in de Gasthuisstraat definitief dicht. Volgens GVA is ook het lot van de Zara-vestiging in Brugge erg onzeker.