Zeeman letterlijk gespleten door coronavirus

Shutterstock

Gekke taferelen in het grensgebied tussen België en Nederland: in Baarle is de Zeeman-winkel letterlijk in twee gesplitst. De ene helft van de winkel blijft open voor Nederlanders, de Belgische kant is dicht.

 

In tweeën gesplitst

Wie een pop of nachthemd nodig heeft uit de winkel van Zeeman in Baarle-Nassau heeft pech. De winkel bevindt zich deels op Belgisch en deels op Nederlands grondgebied, en dus moet een deel van het pand nu tijdens de coronacrisis dicht terwijl het andere gedeelte gewoon open mag. De winkel is letterlijk met linten opgesplitst, bevestigt een woordvoerder tegenover Omroep Brabant. Bijgevolg is ondergoed er bijvoorbeeld nog wel te koop, maar herenkledij en speelgoed niet. Het meest noodzakelijke assortiment ligt gelukkig aan Nederlandse zijde, klinkt het.

 

Voor de Belgen is het op zich geen probleem, want zij mogen toch niet gaan winkelen – ook niet in het deel van hun dorp waar Nederlanders nog wel vrij mogen shoppen. Het levert absurde taferelen op, waarbij handelaars eigenlijk de identiteitskaarten van klanten moeten controleren en Belgische dorpsgenoten in principe moeten weigeren. Belgen moeten zelfs lijdzaam toezien hoe hun Nederlandse buren een ijsje gaan eten, zo blijkt uit de VRT-reportage van Vandaag.