“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

 

Vooral horeca

Nog vóór de zomer verhuist Standaard Boekhandel naar de voetgangerszone die momenteel aangelegd wordt op de Anspachlaan in het Brusselse stadscentrum. De boekenketen neemt er haar intrek in het handelspand waar tot voor kort meubel- en decoratieketen Maisons du Monde gevestigd was en dat met een winkeloppervlakte van 1.000 m² heel wat meer ruimte biedt dan op de vorige locatie aan het Muntplein.

 

Ook Burger King maakte eerder al bekend een filiaal te zullen openen in dezelfde omgeving, die door de heraanleg sterk opgewaardeerd wordt en naar verwachting nog andere retailers zal aantrekken. Volgens marketingexpert Gino Van Ossel zullen dat vooral horecaketens als Exki of Le Pain Quotidien zijn: “Er zijn al heel wat winkels in de nabijgelegen Nieuwstraat, de Mint en de Dansaertstraat.”

 

Gentrificatie van grote ketens

De Stad Brussel mikt evenwel vooral op kwaliteitsvolle buurtwinkels als huurders van de panden die zij via Grondregie in eigendom heeft. “Nieuwe horecazaken zullen hun intrek moeten nemen in bestaande horecapanden,” stelt de Brusselse schepen van Handel, Marion Lemesre: “De beschikbare panden willen we trouwens vooral toewijzen aan handelszaken die inzetten op ‘familieshopping’.”

 

In de praktijk zullen het toch vooral de kapitaalkrachtige retailers zijn die op termijn het straatbeeld zullen bepalen, zo meent Van Ossel: “Handelaars die destijds een goede handelshuur hebben onderhandeld, zullen niet allemaal weerstaan aan de lokroep van het grote geld dat sommige retailers willen bieden voor hun pand.” Dat zou op zijn beurt leiden tot een gentrificatie – niet van de inwoners voor wie de voetgangerszone aangelegd werd, wel van grotere ketens die de huurprijzen onvermijdelijk de hoogte zullen injagen. De schrik van sommigen dat handelaars in de zone onbereikbaar en onleefbaar zouden worden, lijkt dan ook ongegrond. 

 

Wanneer Standaard Boekhandel precies verhuist, is nog niet bekend, maar zeker is dat het nieuwe filiaal nog vóór de zomer de deuren opent. Rond die tijd zouden ook de werken aan het laatste deel van de voetgangerszone (het De Brouckèreplein) afgerond moeten zijn.