“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”
Shutterstock

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

 

Vooral horeca

Nog vóór de zomer verhuist Standaard Boekhandel naar de voetgangerszone die momenteel aangelegd wordt op de Anspachlaan in het Brusselse stadscentrum. De boekenketen neemt er haar intrek in het handelspand waar tot voor kort meubel- en decoratieketen Maisons du Monde gevestigd was en dat met een winkeloppervlakte van 1.000 m² heel wat meer ruimte biedt dan op de vorige locatie aan het Muntplein.

 

Ook Burger King maakte eerder al bekend een filiaal te zullen openen in dezelfde omgeving, die door de heraanleg sterk opgewaardeerd wordt en naar verwachting nog andere retailers zal aantrekken. Volgens marketingexpert Gino Van Ossel zullen dat vooral horecaketens als Exki of Le Pain Quotidien zijn: “Er zijn al heel wat winkels in de nabijgelegen Nieuwstraat, de Mint en de Dansaertstraat.”

 

Gentrificatie van grote ketens

De Stad Brussel mikt evenwel vooral op kwaliteitsvolle buurtwinkels als huurders van de panden die zij via Grondregie in eigendom heeft. “Nieuwe horecazaken zullen hun intrek moeten nemen in bestaande horecapanden,” stelt de Brusselse schepen van Handel, Marion Lemesre: “De beschikbare panden willen we trouwens vooral toewijzen aan handelszaken die inzetten op ‘familieshopping’.”

 

In de praktijk zullen het toch vooral de kapitaalkrachtige retailers zijn die op termijn het straatbeeld zullen bepalen, zo meent Van Ossel: “Handelaars die destijds een goede handelshuur hebben onderhandeld, zullen niet allemaal weerstaan aan de lokroep van het grote geld dat sommige retailers willen bieden voor hun pand.” Dat zou op zijn beurt leiden tot een gentrificatie – niet van de inwoners voor wie de voetgangerszone aangelegd werd, wel van grotere ketens die de huurprijzen onvermijdelijk de hoogte zullen injagen. De schrik van sommigen dat handelaars in de zone onbereikbaar en onleefbaar zouden worden, lijkt dan ook ongegrond. 

 

Wanneer Standaard Boekhandel precies verhuist, is nog niet bekend, maar zeker is dat het nieuwe filiaal nog vóór de zomer de deuren opent. Rond die tijd zouden ook de werken aan het laatste deel van de voetgangerszone (het De Brouckèreplein) afgerond moeten zijn. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi investeert 40 miljoen in Brusselse winkels

26/06/2018

De voorbije jaren investeerde harddiscounter Aldi bijna 30 miljoen in de vernieuwing van zijn Brusselse winkels, maar nu schakelt de keten nog een versnelling hoger: tot 2020 pompt ze nog eens 40 miljoen euro in negen Brusselse projecten.

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

Hoe Polette de Zara van de brillen wil worden

25/06/2018

Excentrieke designmonturen voor geen geld, online besteld en rechtstreeks geleverd vanuit de fabriek in China: Polette gaat voor niets minder dan disruptie in de optiekwereld. Het fast-fashion brillenmerk wil de wereld veroveren.

Standaard Boekhandel opent Brusselse flagshipstore

25/06/2018

In de Brusselse voetgangerszone mikt Standaard Boekhandel op een internationaal publiek met een grote keuze aan boeken in het Frans en het Engels. Ook de schrijf- en papierwaren van zusterketen Club krijgen alle ruimte.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.