1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels | RetailDetail

1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels

1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels

Pop-upwinkels zijn al lang geen uitzondering meer in het straatbeeld. Meer en meer gemeentebesturen verwelkomen ze als wapen om de winkelleegstand - zelfs al is dat maar tijdelijk - tegen te gaan: liefst 16% van hen komt zelfs met concrete steun op de proppen.

Al pop-upzaken in 1 op 4 steden en gemeenten

Een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen leert dat er in een kwart van de 308 Vlaamse steden en gemeenten de afgelopen twee jaar één of meerdere pop-upzaken aanwezig zijn of waren.

 

Steeds meer stadsbesturen ondersteunen de pop-upinitiatieven actief, van het in kaart brengen van de leegstaande panden en overleggen met de eigenaar (16%) tot en met het geven van financiële bijstand in de vorm van een subsidie (4%) en/of materiële steun bij bijvoorbeeld de inrichting (3%). Zowat 38% van de lokale besturen die nu nog geen ondersteuning geven, is dat in de nabije toekomst wel van plan, zo leert het onderzoek nog.

 

"Dat steeds meer lokale besturen dergelijke pop-upinitiatieven ondersteunen, is logisch", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "De leegstand nam vorig jaar in ons land stevig toe. Nagenoeg 1 op de 10 handelspanden staat leeg. Bovendien vormen die leegstaande panden een smet op het blazoen van de steden en gemeenten. Pop-upzaken kunnen een krachtig wapen zijn om de leegstand in te dammen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Back to top