1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels

1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels

Pop-upwinkels zijn al lang geen uitzondering meer in het straatbeeld. Meer en meer gemeentebesturen verwelkomen ze als wapen om de winkelleegstand - zelfs al is dat maar tijdelijk - tegen te gaan: liefst 16% van hen komt zelfs met concrete steun op de proppen.

Al pop-upzaken in 1 op 4 steden en gemeenten

Een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen leert dat er in een kwart van de 308 Vlaamse steden en gemeenten de afgelopen twee jaar één of meerdere pop-upzaken aanwezig zijn of waren.

 

Steeds meer stadsbesturen ondersteunen de pop-upinitiatieven actief, van het in kaart brengen van de leegstaande panden en overleggen met de eigenaar (16%) tot en met het geven van financiële bijstand in de vorm van een subsidie (4%) en/of materiële steun bij bijvoorbeeld de inrichting (3%). Zowat 38% van de lokale besturen die nu nog geen ondersteuning geven, is dat in de nabije toekomst wel van plan, zo leert het onderzoek nog.

 

"Dat steeds meer lokale besturen dergelijke pop-upinitiatieven ondersteunen, is logisch", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "De leegstand nam vorig jaar in ons land stevig toe. Nagenoeg 1 op de 10 handelspanden staat leeg. Bovendien vormen die leegstaande panden een smet op het blazoen van de steden en gemeenten. Pop-upzaken kunnen een krachtig wapen zijn om de leegstand in te dammen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Bouw nieuwe winkelsite in Lier gestart

16/11/2017

Deze week zijn de grondwerken gestart voor een nieuwe winkelsite langs de Antwerpsesteenweg in Lier. Onder meer Decathlon en het gloednieuwe woonwinkelconcept Ygo hebben hun komst al bevestigd.

Toekomstig winkelcentrum Verviers zoekt nieuwe naam

16/11/2017

De groep City Mall, die sinds kort het project Au fil de l’eau in Verviers in handen heeft, is op zoek naar een nieuwe naam voor het winkelcentrum. Die naam strookt immers niet helemaal met de werkelijkheid en is bezoedeld door jaren van getouwtrek rond het centrum.

Mitiska Reim koopt eerste Franse retailpark

06/11/2017

Het Belgische vastgoedbedrijf Mitiska Reim betreedt nu ook de Franse retailmarkt met de aankoop van een retailpark in de omgeving van Caen. Eerder dit jaar nam het bedrijf al retailparken over in Duitsland, Roemenië en Spanje. 

Meer bezoekers voor Belgische winkelcentra

18/10/2017

De winkelcentra die zijn aangesloten bij de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers (BLSC) hebben het voorbije kwartaal meer bezoekers over de vloer gekregen. Het was de eerste stijging in meer dan twee jaar.

Woluwe Shopping Center kan half miljard opleveren

17/10/2017

Het Nederlandse Eurocommercial Properties heeft 468 miljoen euro over voor de overname van het Woluwe Shopping Center. Dat is een stuk meer dan de 300 miljoen euro waar een tijd geleden sprake van was.

Geen winkelcentrum meer aan The Loop in Gent

16/10/2017

Er komt geen groot winkelcomplex aan The Loop in Gent. Er is nog weinig draagvlak voor het project en dus heeft het stadsbestuur besloten om er de stekker uit te trekken. De plannen lagen al sinds 2010 op tafel.

Back to top