1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels | RetailDetail

1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels

1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels

Pop-upwinkels zijn al lang geen uitzondering meer in het straatbeeld. Meer en meer gemeentebesturen verwelkomen ze als wapen om de winkelleegstand - zelfs al is dat maar tijdelijk - tegen te gaan: liefst 16% van hen komt zelfs met concrete steun op de proppen.

Al pop-upzaken in 1 op 4 steden en gemeenten

Een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen leert dat er in een kwart van de 308 Vlaamse steden en gemeenten de afgelopen twee jaar één of meerdere pop-upzaken aanwezig zijn of waren.

 

Steeds meer stadsbesturen ondersteunen de pop-upinitiatieven actief, van het in kaart brengen van de leegstaande panden en overleggen met de eigenaar (16%) tot en met het geven van financiële bijstand in de vorm van een subsidie (4%) en/of materiële steun bij bijvoorbeeld de inrichting (3%). Zowat 38% van de lokale besturen die nu nog geen ondersteuning geven, is dat in de nabije toekomst wel van plan, zo leert het onderzoek nog.

 

"Dat steeds meer lokale besturen dergelijke pop-upinitiatieven ondersteunen, is logisch", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "De leegstand nam vorig jaar in ons land stevig toe. Nagenoeg 1 op de 10 handelspanden staat leeg. Bovendien vormen die leegstaande panden een smet op het blazoen van de steden en gemeenten. Pop-upzaken kunnen een krachtig wapen zijn om de leegstand in te dammen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.