1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels

1 op 6 gemeentebesturen steunt pop-upwinkels

Pop-upwinkels zijn al lang geen uitzondering meer in het straatbeeld. Meer en meer gemeentebesturen verwelkomen ze als wapen om de winkelleegstand - zelfs al is dat maar tijdelijk - tegen te gaan: liefst 16% van hen komt zelfs met concrete steun op de proppen.

Al pop-upzaken in 1 op 4 steden en gemeenten

Een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen leert dat er in een kwart van de 308 Vlaamse steden en gemeenten de afgelopen twee jaar één of meerdere pop-upzaken aanwezig zijn of waren.

 

Steeds meer stadsbesturen ondersteunen de pop-upinitiatieven actief, van het in kaart brengen van de leegstaande panden en overleggen met de eigenaar (16%) tot en met het geven van financiële bijstand in de vorm van een subsidie (4%) en/of materiële steun bij bijvoorbeeld de inrichting (3%). Zowat 38% van de lokale besturen die nu nog geen ondersteuning geven, is dat in de nabije toekomst wel van plan, zo leert het onderzoek nog.

 

"Dat steeds meer lokale besturen dergelijke pop-upinitiatieven ondersteunen, is logisch", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "De leegstand nam vorig jaar in ons land stevig toe. Nagenoeg 1 op de 10 handelspanden staat leeg. Bovendien vormen die leegstaande panden een smet op het blazoen van de steden en gemeenten. Pop-upzaken kunnen een krachtig wapen zijn om de leegstand in te dammen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Winkelcentra AG Real Estate sluiten jaar positief af

17/01/2018

De zeven winkelcentra van vastgoedgroep AG Real Estate hebben het voorbije jaar iets meer bezoekers over de vloer gehad dan in 2016. Dat was met name te danken aan een sterke prestatie van het Brusselse City2.

Vijf procent meer bezoekers voor Waasland Shopping Center

15/01/2018

Waasland Shopping Center mocht in 2017 5% meer bezoekers verwelkomen, goed voor 6,34 miljoen bezoekers in totaal. Die klanten kwamen ook steeds vaker van ver.

Vastned Retail wil Belgische tak van de beurs halen

15/01/2018

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Vastned Retail wil zijn Belgische tak van de Brusselse beurs halen. Het bezit momenteel al 65,5 procent van de aandelen van Vastned Retail Belgium en wil nu ook de rest overnemen.

Unizo waarschuwt E40-gemeenten voor plannen outletcenter

11/01/2018

Tal van Oost-Vlaamse gemeentebesturen hebben van Unizo Oost-Vlaanderen een brief in de bus gekregen waarin de ondernemersorganisatie waarschuwt voor de komst van een groot outletcenter langs de E40. “Dit bedreigt de lokale handel”, klinkt het.

Opnieuw twee vergunningen Driespoort Shoppingpark vernietigd

05/01/2018

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft opnieuw twee bouwvergunningen voor het Driespoort Shoppingpark in de vuilnisbak gekieperd. De uitbaters van het winkelcentrum stellen echter dat het nog steeds volledig vergund is.

Omvormen winkelpand tot woning wordt voordeliger

03/01/2018

Wie boven een winkel een woning maakt, kan voortaan vijf jaar vrijstelling van onroerende voorheffing krijgen. Met die maatregel wil minister Bart Tommelein de winkelleegstand verder aanpakken. 

Back to top