90 meter hoge toren Uplace Machelen obstakel voor vliegverkeer

90 meter hoge toren Uplace Machelen obstakel voor vliegverkeer
Er is alweer een nieuwe rel rond het heikele dossier rond Uplace Machelen, het megawinkelcomplex dat zou moeten verrijzen op een vervallen industrieterrein. Nu zorgt de geplande 90 meter hoge toren voor hoogspanning tussen federaal staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) en - alweer - deelstaatminister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters (N-VA).

Pal onder opstijgroutes

Wathelet schreef een brief naar Muyters, waarin te lezen staat dat de toren pal onder enkele luchtvaartcorridors en opstijgroutes ligt en dus een "ernstig obstakel" vormt voor de vliegtuigen naar en van Zaventem. De nationale luchthaven ligt op een steenworp van Machelen. 

De staatssecretaris wijst er fijntjes op dat een ingrijpende wijziging van de vlieg- of zwenkroutes het "evenwicht in de geluidsoverlast rond Zaventem op losse schroeven" kan zetten. Dat is Wetstratees voor: geen denken aan!

 

Welles-nietesspelletje

Het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart (DGVL), dat voor dergelijke zaken normaal een advies moet geven, beweert nu dat noch de Vlaamse regering, noch Uplace om zo'n advies gevraagd hebben. "Ontoelaatbaar", aldus nog Wathelet. "Niks van aan", klinkt het op het kabinet-Muyters: na de goedkeuring van de bouwvergunning en nog voor het verstrijken van de bezwaartermijn heeft het DGVL de plannen ingezien en geen bezwaar aangetekend. Nog steeds volgens het kabinet heeft Uplace nog voor de goedkeuring van de bouwaanvraag de plannen doorgepraat met Brussels Airport en met de Belgische luchtverkeersleiders van Belgocontrol.

 

In De Ochtend op Radio1 bevestigde Wathelet alvast dat er "wel informele contacten" zijn geweest, "maar de Vlaamse autoriteit heeft daarop nooit een dossier ingediend, terwijl ze wist dat een formeel advies moet worden gevraagd." Wathelet heeft daarom de plannen van Uplace zelf opgevraagd: "Als er geen probleem is, dan is er geen probleem. Maar volgens mijn contacten bij Belgocontrol zijn er wel degelijk mogelijke problemen voor de veilgheid van de luchtvaart."

 

De donderwolken blijven zich dus opstapelen voor Uplace. Tegen de bouwvergunning die de Vlaamse overheid eind oktober afleverde hebben onder meer Leuven en Vilvoorde bezwaar aangetekend bij de Raad van State. De groep wacht ook nog altijd op een milieuvergunning, waarover wellicht in de maand maart een beslissing valt. Deze nieuwe discussie rond de Uplace-toren is alweer nieuwe munitie voor de talrijke tegenstanders van het project. Uplace zelf heeft vooralsnog niet gereageerd.
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Winkelcentra AG Real Estate sluiten jaar positief af

17/01/2018

De zeven winkelcentra van vastgoedgroep AG Real Estate hebben het voorbije jaar iets meer bezoekers over de vloer gehad dan in 2016. Dat was met name te danken aan een sterke prestatie van het Brusselse City2.

Vijf procent meer bezoekers voor Waasland Shopping Center

15/01/2018

Waasland Shopping Center mocht in 2017 5% meer bezoekers verwelkomen, goed voor 6,34 miljoen bezoekers in totaal. Die klanten kwamen ook steeds vaker van ver.

Vastned Retail wil Belgische tak van de beurs halen

15/01/2018

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Vastned Retail wil zijn Belgische tak van de Brusselse beurs halen. Het bezit momenteel al 65,5 procent van de aandelen van Vastned Retail Belgium en wil nu ook de rest overnemen.

Unizo waarschuwt E40-gemeenten voor plannen outletcenter

11/01/2018

Tal van Oost-Vlaamse gemeentebesturen hebben van Unizo Oost-Vlaanderen een brief in de bus gekregen waarin de ondernemersorganisatie waarschuwt voor de komst van een groot outletcenter langs de E40. “Dit bedreigt de lokale handel”, klinkt het.

Opnieuw twee vergunningen Driespoort Shoppingpark vernietigd

05/01/2018

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft opnieuw twee bouwvergunningen voor het Driespoort Shoppingpark in de vuilnisbak gekieperd. De uitbaters van het winkelcentrum stellen echter dat het nog steeds volledig vergund is.

Omvormen winkelpand tot woning wordt voordeliger

03/01/2018

Wie boven een winkel een woning maakt, kan voortaan vijf jaar vrijstelling van onroerende voorheffing krijgen. Met die maatregel wil minister Bart Tommelein de winkelleegstand verder aanpakken. 

Back to top