90 meter hoge toren Uplace Machelen obstakel voor vliegverkeer | RetailDetail

90 meter hoge toren Uplace Machelen obstakel voor vliegverkeer

90 meter hoge toren Uplace Machelen obstakel voor vliegverkeer
Er is alweer een nieuwe rel rond het heikele dossier rond Uplace Machelen, het megawinkelcomplex dat zou moeten verrijzen op een vervallen industrieterrein. Nu zorgt de geplande 90 meter hoge toren voor hoogspanning tussen federaal staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) en - alweer - deelstaatminister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters (N-VA).

Pal onder opstijgroutes

Wathelet schreef een brief naar Muyters, waarin te lezen staat dat de toren pal onder enkele luchtvaartcorridors en opstijgroutes ligt en dus een "ernstig obstakel" vormt voor de vliegtuigen naar en van Zaventem. De nationale luchthaven ligt op een steenworp van Machelen. 

De staatssecretaris wijst er fijntjes op dat een ingrijpende wijziging van de vlieg- of zwenkroutes het "evenwicht in de geluidsoverlast rond Zaventem op losse schroeven" kan zetten. Dat is Wetstratees voor: geen denken aan!

 

Welles-nietesspelletje

Het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart (DGVL), dat voor dergelijke zaken normaal een advies moet geven, beweert nu dat noch de Vlaamse regering, noch Uplace om zo'n advies gevraagd hebben. "Ontoelaatbaar", aldus nog Wathelet. "Niks van aan", klinkt het op het kabinet-Muyters: na de goedkeuring van de bouwvergunning en nog voor het verstrijken van de bezwaartermijn heeft het DGVL de plannen ingezien en geen bezwaar aangetekend. Nog steeds volgens het kabinet heeft Uplace nog voor de goedkeuring van de bouwaanvraag de plannen doorgepraat met Brussels Airport en met de Belgische luchtverkeersleiders van Belgocontrol.

 

In De Ochtend op Radio1 bevestigde Wathelet alvast dat er "wel informele contacten" zijn geweest, "maar de Vlaamse autoriteit heeft daarop nooit een dossier ingediend, terwijl ze wist dat een formeel advies moet worden gevraagd." Wathelet heeft daarom de plannen van Uplace zelf opgevraagd: "Als er geen probleem is, dan is er geen probleem. Maar volgens mijn contacten bij Belgocontrol zijn er wel degelijk mogelijke problemen voor de veilgheid van de luchtvaart."

 

De donderwolken blijven zich dus opstapelen voor Uplace. Tegen de bouwvergunning die de Vlaamse overheid eind oktober afleverde hebben onder meer Leuven en Vilvoorde bezwaar aangetekend bij de Raad van State. De groep wacht ook nog altijd op een milieuvergunning, waarover wellicht in de maand maart een beslissing valt. Deze nieuwe discussie rond de Uplace-toren is alweer nieuwe munitie voor de talrijke tegenstanders van het project. Uplace zelf heeft vooralsnog niet gereageerd.
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitbreiding maakt van Westfield grootste winkelcentrum van Europa

22/03/2018

Het winkelcentrum Westfield in West-Londen mag zich het grootste van Europa noemen, nu het (met een half jaar voorsprong op de planning) een uitbreiding van liefst 68.748 m² in gebruik heeft genomen. 

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Back to top