Aantal leegstaande panden daalt | RetailDetail

Aantal leegstaande panden daalt

Aantal leegstaande panden daalt

Het aantal leegstaande panden in Nederland is in 2016 gedaald, maar omdat een aantal grote panden kwamen leeg te staan (denk aan de winkels van V&D) steeg de leegstand op basis van oppervlakte wel.

Detailhandel verantwoordelijk voor groot deel leegstand

Begin 2016 stond 7,4% van winkelpanden in Nederland leeg, tegen het einde van 2016 was dat gedaald naar 7,2%: een daling van ongeveer 500 panden. Daarmee zet de daling van 2015 zich verder, nadat er jaren sprake was geweest van een stijgende winkelleegstand, blijkt uit de cijfers van Locatus.

 

In oppervlakte is de leegstand echter wel gestegen van 7,7% naar 7,8%. Dat is vrijwel volledig te wijten aan het faillissement van V&D: bij de sluiting van de 62 winkels van de warenhuisketen kwam in één klap 350.000 m² leeg te staan en steeg de leegstand op basis van oppervlakte tijdelijk naar 8,4%. Voor een deel van die panden is nu wel een oplossing gevonden, waardoor de leegstand bijna terug op het niveau van begin vorig jaar zit.

 

De daling van de leegstand is niet enkel omdat er meer winkels worden ingevuld, maar vooral omdat er winkelpanden verdwijnen. Ten opzichte van begin 2016 zijn er bijna 500 panden en 300.000 m² minder. In 2016 zijn er ook duizend nieuwe horecavestigingen gekomen, die bijna allemaal hun intrek namen in een leeg winkelpand.

 

Aan de andere kant was bijna tweederde van de panden die in 2016 zijn vrijgekomen een detailhandelspand, terwijl de detailhandel minder dan de helft van alle panden vult. Ook in centra van middelgrote steden loopt de leegstand nog steeds op. Daar is sprake van een leegstand van gemiddeld 12,3%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.