Aantal leegstaande panden daalt | RetailDetail

Aantal leegstaande panden daalt

Aantal leegstaande panden daalt

Het aantal leegstaande panden in Nederland is in 2016 gedaald, maar omdat een aantal grote panden kwamen leeg te staan (denk aan de winkels van V&D) steeg de leegstand op basis van oppervlakte wel.

Detailhandel verantwoordelijk voor groot deel leegstand

Begin 2016 stond 7,4% van winkelpanden in Nederland leeg, tegen het einde van 2016 was dat gedaald naar 7,2%: een daling van ongeveer 500 panden. Daarmee zet de daling van 2015 zich verder, nadat er jaren sprake was geweest van een stijgende winkelleegstand, blijkt uit de cijfers van Locatus.

 

In oppervlakte is de leegstand echter wel gestegen van 7,7% naar 7,8%. Dat is vrijwel volledig te wijten aan het faillissement van V&D: bij de sluiting van de 62 winkels van de warenhuisketen kwam in één klap 350.000 m² leeg te staan en steeg de leegstand op basis van oppervlakte tijdelijk naar 8,4%. Voor een deel van die panden is nu wel een oplossing gevonden, waardoor de leegstand bijna terug op het niveau van begin vorig jaar zit.

 

De daling van de leegstand is niet enkel omdat er meer winkels worden ingevuld, maar vooral omdat er winkelpanden verdwijnen. Ten opzichte van begin 2016 zijn er bijna 500 panden en 300.000 m² minder. In 2016 zijn er ook duizend nieuwe horecavestigingen gekomen, die bijna allemaal hun intrek namen in een leeg winkelpand.

 

Aan de andere kant was bijna tweederde van de panden die in 2016 zijn vrijgekomen een detailhandelspand, terwijl de detailhandel minder dan de helft van alle panden vult. Ook in centra van middelgrote steden loopt de leegstand nog steeds op. Daar is sprake van een leegstand van gemiddeld 12,3%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Back to top