Antwerpen onttroont koning auto in Schuttershofstraat vanaf 2022

Shutterstock

Wie de sportwagen graag voor de luxeboetiek parkeert in de Antwerpse Schuttershofstraat heeft pech: om de luxueuze winkelstraat weer in zijn oude glorie te herstellen, wordt ze vanaf 2022 omgebouwd tot autoluw winkelerf.

 

Hele straat voor voetgangers

De Schuttershofstraat in Antwerpen, bekend van premiumwinkels en luxeboetieks, krijgt in 2022 een ingrijpende make-over. Wat nu al omwille van de coronamaatregelen het geval is, wordt in een permanente heraanleg gegoten: de smalle trottoirs worden vervangen door een winkelerf, waarbij ook het autoverkeer wordt beperkt. 


Een echt onderscheid tussen voetpad en straat is er straks niet meer: in de heraanleg is geen hoogteverschil meer voorzien tussen het trottoir en de rijweg, waardoor de hele breedte van de straat als het ware door winkelende wandelaars kan worden gebruikt. Horecazaken krijgen zo bovendien de kans om voor hun deur terrassen te zetten.

 

Vloermozaïek of gevelverlichting

De straat wordt dan ook autoluw, met autoverkeer enkel toegelaten in de richting naar Hopland toe en met een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Het aantal parkeerplaatsen zal verminderen, mogelijk naar slechts tien plaatsen. Dat vertelt Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy aan De Standaard: “Aan beide zijden parkeren behouden, maakt het onmogelijk om meer ruimte te creëren voor de voetgangers”.


Andere verfraaiingswerken worden nog onderzocht. Zo is er vanwege de handelaars een voorstel om verlichting aan de gevels te voorzien, zodat er ook geen klassieke straatverlichting meer nodig is. Naar het voorbeeld van de vloermozaïek van Luc Tuymans aan het MAS wordt mogelijk ook met vloerpatronen gewerkt of zal een logo speciaal voor de straat worden voorzien. 


Het project neemt de Steenhouwersvest als voorbeeld voor de heraanleg. Die moet de straat een broodnodige heropleving bezorgen, want op dit moment staat 28% van de winkelpanden er leeg.