Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan

Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan

Het Antwerpse schepencollege heeft het hele gebied rond het Kinepolis-complex ingekleurd als retailzone. Vooral de mogelijke komst van een Ikea - en de mogelijke verdere uitbreiding van de retailzone - maakt Unizo ongerust.

Economische meerwaarde

Volgens de plannen van het stadsbestuur kan de zone rond cinemacomplex Kinepolis, tussen de Noorderlaan, het Straatsburgdok, de Michiganstraat en de Vosseschijnstraat, worden ingericht als retailzone. Onder meer een deel van de Kinepolis-parking, eigendom van De Lijn, zal daarbij worden ontwikkeld tot een winkelcentrum met een prijskaartje van 50 miljoen euro. De werken zouden over twee jaar van start moeten gaan.

 

"De nood is hoog", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde: "Retailers zeggen ons dat ze in het noorden van Antwerpen omzet verliezen aan Nederland, omdat het aanbod hier te klein is." Hij hoopt dat  die bestemmingswijziging trouwens de hele Antwerpse wijk Luchtbal ten goede komen: "Die buurt heeft geen supermarkt meer, er is zelfs geen bancontact. Daar moet dus absoluut iets gebeuren." De schepen denkt bovendien de buurt aan een honderdtal extra jobs te helpen.

 

Unizo roept op tot waakzaamheid

Ondernemersorganisatie Unizo bekijkt de plannen met argwaan: "We moeten waakzaam zijn en zorgen dat de Noorderlaan geen tweede Boomsesteenweg wordt", zegt Peter Aerts van Unizo Antwerpen. "De bestemmingswijzigingen tot retailzone aan de Noorderlaan mogen elkaar niet gaan opvolgen, want dat leidt tot baanwinkelconcentraties zoals aan de Boomsesteenweg": met name IKEA zou er een tweede Antwerpse vestiging plannen.

 

"De retailzone aan de Noorderlaan hoort een plek te worden voor detailhandel met een autonoom assortiment, dat vraagt om een grote handelsruimte. Meubelzaken en garages vallen onder die categorie. Het gaat om aankopen waarbij de consument één winkelbezoek plant, zijn aankoop doet en vervolgens huiswaarts keert", vindt Unizo, dat verder zegt dat kledingzaken of boekwinkels niet thuishoren aan de Noorderlaan: "die winkels horen thuis in de kern of het centrum van een stad."

 

Stadscentrum en retailzone "complementair"

"Het is niet de bedoeling om kledingwinkels of delicatessenzaken naar de Noorderlaan te halen", beaamt schepen Van de Velde: "Wij denken eerder aan meubelzaken, garages, een supermarkt of een tuincentrum. De ondernemingen die we willen lokken, zijn complementair met de zaken in het stadscentrum." De schepen ziet zelfs voordelen voor de binnenstad: "Denk aan de vele mensen die hier een job zullen vinden. Hun koopkracht zal erop vooruitgaan en daarvan zullen ook de winkels in de stad profiteren."

 

Grote verliezer in het hele verhaal zou overigens bioscoopcomplex Metropolis zijn, dat zijn parking zou verliezen. Kinepolis heeft dan ook een serie rechtzaken aangespannen tegen het stopzetten van zijn erfpacht, maar heeft voorlopig nog geen gelijk gekregen. Waar al die wagens zouden moeten gaan parkeren, en hoe het nu al zo drukke kruispunt Noorderlaan - Groenendaallaan nog meer auto's zou gaan verwerken, is momenteel nog niet geweten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Bouw nieuwe winkelsite in Lier gestart

16/11/2017

Deze week zijn de grondwerken gestart voor een nieuwe winkelsite langs de Antwerpsesteenweg in Lier. Onder meer Decathlon en het gloednieuwe woonwinkelconcept Ygo hebben hun komst al bevestigd.

Toekomstig winkelcentrum Verviers zoekt nieuwe naam

16/11/2017

De groep City Mall, die sinds kort het project Au fil de l’eau in Verviers in handen heeft, is op zoek naar een nieuwe naam voor het winkelcentrum. Die naam strookt immers niet helemaal met de werkelijkheid en is bezoedeld door jaren van getouwtrek rond het centrum.

Mitiska Reim koopt eerste Franse retailpark

06/11/2017

Het Belgische vastgoedbedrijf Mitiska Reim betreedt nu ook de Franse retailmarkt met de aankoop van een retailpark in de omgeving van Caen. Eerder dit jaar nam het bedrijf al retailparken over in Duitsland, Roemenië en Spanje. 

Meer bezoekers voor Belgische winkelcentra

18/10/2017

De winkelcentra die zijn aangesloten bij de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers (BLSC) hebben het voorbije kwartaal meer bezoekers over de vloer gekregen. Het was de eerste stijging in meer dan twee jaar.

Woluwe Shopping Center kan half miljard opleveren

17/10/2017

Het Nederlandse Eurocommercial Properties heeft 468 miljoen euro over voor de overname van het Woluwe Shopping Center. Dat is een stuk meer dan de 300 miljoen euro waar een tijd geleden sprake van was.

Geen winkelcentrum meer aan The Loop in Gent

16/10/2017

Er komt geen groot winkelcomplex aan The Loop in Gent. Er is nog weinig draagvlak voor het project en dus heeft het stadsbestuur besloten om er de stekker uit te trekken. De plannen lagen al sinds 2010 op tafel.

Back to top