Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan

Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan

Het Antwerpse schepencollege heeft het hele gebied rond het Kinepolis-complex ingekleurd als retailzone. Vooral de mogelijke komst van een Ikea - en de mogelijke verdere uitbreiding van de retailzone - maakt Unizo ongerust.

Economische meerwaarde

Volgens de plannen van het stadsbestuur kan de zone rond cinemacomplex Kinepolis, tussen de Noorderlaan, het Straatsburgdok, de Michiganstraat en de Vosseschijnstraat, worden ingericht als retailzone. Onder meer een deel van de Kinepolis-parking, eigendom van De Lijn, zal daarbij worden ontwikkeld tot een winkelcentrum met een prijskaartje van 50 miljoen euro. De werken zouden over twee jaar van start moeten gaan.

 

"De nood is hoog", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde: "Retailers zeggen ons dat ze in het noorden van Antwerpen omzet verliezen aan Nederland, omdat het aanbod hier te klein is." Hij hoopt dat  die bestemmingswijziging trouwens de hele Antwerpse wijk Luchtbal ten goede komen: "Die buurt heeft geen supermarkt meer, er is zelfs geen bancontact. Daar moet dus absoluut iets gebeuren." De schepen denkt bovendien de buurt aan een honderdtal extra jobs te helpen.

 

Unizo roept op tot waakzaamheid

Ondernemersorganisatie Unizo bekijkt de plannen met argwaan: "We moeten waakzaam zijn en zorgen dat de Noorderlaan geen tweede Boomsesteenweg wordt", zegt Peter Aerts van Unizo Antwerpen. "De bestemmingswijzigingen tot retailzone aan de Noorderlaan mogen elkaar niet gaan opvolgen, want dat leidt tot baanwinkelconcentraties zoals aan de Boomsesteenweg": met name IKEA zou er een tweede Antwerpse vestiging plannen.

 

"De retailzone aan de Noorderlaan hoort een plek te worden voor detailhandel met een autonoom assortiment, dat vraagt om een grote handelsruimte. Meubelzaken en garages vallen onder die categorie. Het gaat om aankopen waarbij de consument één winkelbezoek plant, zijn aankoop doet en vervolgens huiswaarts keert", vindt Unizo, dat verder zegt dat kledingzaken of boekwinkels niet thuishoren aan de Noorderlaan: "die winkels horen thuis in de kern of het centrum van een stad."

 

Stadscentrum en retailzone "complementair"

"Het is niet de bedoeling om kledingwinkels of delicatessenzaken naar de Noorderlaan te halen", beaamt schepen Van de Velde: "Wij denken eerder aan meubelzaken, garages, een supermarkt of een tuincentrum. De ondernemingen die we willen lokken, zijn complementair met de zaken in het stadscentrum." De schepen ziet zelfs voordelen voor de binnenstad: "Denk aan de vele mensen die hier een job zullen vinden. Hun koopkracht zal erop vooruitgaan en daarvan zullen ook de winkels in de stad profiteren."

 

Grote verliezer in het hele verhaal zou overigens bioscoopcomplex Metropolis zijn, dat zijn parking zou verliezen. Kinepolis heeft dan ook een serie rechtzaken aangespannen tegen het stopzetten van zijn erfpacht, maar heeft voorlopig nog geen gelijk gekregen. Waar al die wagens zouden moeten gaan parkeren, en hoe het nu al zo drukke kruispunt Noorderlaan - Groenendaallaan nog meer auto's zou gaan verwerken, is momenteel nog niet geweten.

Tags: