Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan | RetailDetail

Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan

Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan

Het Antwerpse schepencollege heeft het hele gebied rond het Kinepolis-complex ingekleurd als retailzone. Vooral de mogelijke komst van een Ikea - en de mogelijke verdere uitbreiding van de retailzone - maakt Unizo ongerust.

Economische meerwaarde

Volgens de plannen van het stadsbestuur kan de zone rond cinemacomplex Kinepolis, tussen de Noorderlaan, het Straatsburgdok, de Michiganstraat en de Vosseschijnstraat, worden ingericht als retailzone. Onder meer een deel van de Kinepolis-parking, eigendom van De Lijn, zal daarbij worden ontwikkeld tot een winkelcentrum met een prijskaartje van 50 miljoen euro. De werken zouden over twee jaar van start moeten gaan.

 

"De nood is hoog", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde: "Retailers zeggen ons dat ze in het noorden van Antwerpen omzet verliezen aan Nederland, omdat het aanbod hier te klein is." Hij hoopt dat  die bestemmingswijziging trouwens de hele Antwerpse wijk Luchtbal ten goede komen: "Die buurt heeft geen supermarkt meer, er is zelfs geen bancontact. Daar moet dus absoluut iets gebeuren." De schepen denkt bovendien de buurt aan een honderdtal extra jobs te helpen.

 

Unizo roept op tot waakzaamheid

Ondernemersorganisatie Unizo bekijkt de plannen met argwaan: "We moeten waakzaam zijn en zorgen dat de Noorderlaan geen tweede Boomsesteenweg wordt", zegt Peter Aerts van Unizo Antwerpen. "De bestemmingswijzigingen tot retailzone aan de Noorderlaan mogen elkaar niet gaan opvolgen, want dat leidt tot baanwinkelconcentraties zoals aan de Boomsesteenweg": met name IKEA zou er een tweede Antwerpse vestiging plannen.

 

"De retailzone aan de Noorderlaan hoort een plek te worden voor detailhandel met een autonoom assortiment, dat vraagt om een grote handelsruimte. Meubelzaken en garages vallen onder die categorie. Het gaat om aankopen waarbij de consument één winkelbezoek plant, zijn aankoop doet en vervolgens huiswaarts keert", vindt Unizo, dat verder zegt dat kledingzaken of boekwinkels niet thuishoren aan de Noorderlaan: "die winkels horen thuis in de kern of het centrum van een stad."

 

Stadscentrum en retailzone "complementair"

"Het is niet de bedoeling om kledingwinkels of delicatessenzaken naar de Noorderlaan te halen", beaamt schepen Van de Velde: "Wij denken eerder aan meubelzaken, garages, een supermarkt of een tuincentrum. De ondernemingen die we willen lokken, zijn complementair met de zaken in het stadscentrum." De schepen ziet zelfs voordelen voor de binnenstad: "Denk aan de vele mensen die hier een job zullen vinden. Hun koopkracht zal erop vooruitgaan en daarvan zullen ook de winkels in de stad profiteren."

 

Grote verliezer in het hele verhaal zou overigens bioscoopcomplex Metropolis zijn, dat zijn parking zou verliezen. Kinepolis heeft dan ook een serie rechtzaken aangespannen tegen het stopzetten van zijn erfpacht, maar heeft voorlopig nog geen gelijk gekregen. Waar al die wagens zouden moeten gaan parkeren, en hoe het nu al zo drukke kruispunt Noorderlaan - Groenendaallaan nog meer auto's zou gaan verwerken, is momenteel nog niet geweten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Back to top