Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan | RetailDetail

Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan

Antwerps stadsbestuur plant retailzone aan Noorderlaan

Het Antwerpse schepencollege heeft het hele gebied rond het Kinepolis-complex ingekleurd als retailzone. Vooral de mogelijke komst van een Ikea - en de mogelijke verdere uitbreiding van de retailzone - maakt Unizo ongerust.

Economische meerwaarde

Volgens de plannen van het stadsbestuur kan de zone rond cinemacomplex Kinepolis, tussen de Noorderlaan, het Straatsburgdok, de Michiganstraat en de Vosseschijnstraat, worden ingericht als retailzone. Onder meer een deel van de Kinepolis-parking, eigendom van De Lijn, zal daarbij worden ontwikkeld tot een winkelcentrum met een prijskaartje van 50 miljoen euro. De werken zouden over twee jaar van start moeten gaan.

 

"De nood is hoog", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde: "Retailers zeggen ons dat ze in het noorden van Antwerpen omzet verliezen aan Nederland, omdat het aanbod hier te klein is." Hij hoopt dat  die bestemmingswijziging trouwens de hele Antwerpse wijk Luchtbal ten goede komen: "Die buurt heeft geen supermarkt meer, er is zelfs geen bancontact. Daar moet dus absoluut iets gebeuren." De schepen denkt bovendien de buurt aan een honderdtal extra jobs te helpen.

 

Unizo roept op tot waakzaamheid

Ondernemersorganisatie Unizo bekijkt de plannen met argwaan: "We moeten waakzaam zijn en zorgen dat de Noorderlaan geen tweede Boomsesteenweg wordt", zegt Peter Aerts van Unizo Antwerpen. "De bestemmingswijzigingen tot retailzone aan de Noorderlaan mogen elkaar niet gaan opvolgen, want dat leidt tot baanwinkelconcentraties zoals aan de Boomsesteenweg": met name IKEA zou er een tweede Antwerpse vestiging plannen.

 

"De retailzone aan de Noorderlaan hoort een plek te worden voor detailhandel met een autonoom assortiment, dat vraagt om een grote handelsruimte. Meubelzaken en garages vallen onder die categorie. Het gaat om aankopen waarbij de consument één winkelbezoek plant, zijn aankoop doet en vervolgens huiswaarts keert", vindt Unizo, dat verder zegt dat kledingzaken of boekwinkels niet thuishoren aan de Noorderlaan: "die winkels horen thuis in de kern of het centrum van een stad."

 

Stadscentrum en retailzone "complementair"

"Het is niet de bedoeling om kledingwinkels of delicatessenzaken naar de Noorderlaan te halen", beaamt schepen Van de Velde: "Wij denken eerder aan meubelzaken, garages, een supermarkt of een tuincentrum. De ondernemingen die we willen lokken, zijn complementair met de zaken in het stadscentrum." De schepen ziet zelfs voordelen voor de binnenstad: "Denk aan de vele mensen die hier een job zullen vinden. Hun koopkracht zal erop vooruitgaan en daarvan zullen ook de winkels in de stad profiteren."

 

Grote verliezer in het hele verhaal zou overigens bioscoopcomplex Metropolis zijn, dat zijn parking zou verliezen. Kinepolis heeft dan ook een serie rechtzaken aangespannen tegen het stopzetten van zijn erfpacht, maar heeft voorlopig nog geen gelijk gekregen. Waar al die wagens zouden moeten gaan parkeren, en hoe het nu al zo drukke kruispunt Noorderlaan - Groenendaallaan nog meer auto's zou gaan verwerken, is momenteel nog niet geweten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken.