Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

 

Drie vestigingen overgenomen

Eurotuin heeft momenteel vier vestigingen: die bevinden zich in Deinze, Merelbeke, Ophasselt en Roeselare. Die laatste sluit aan het einde van het kalenderjaar, de eerste drie worden overgenomen door Aveve maar blijven voorlopig verder bestaan onder de naam Eurotuin. Ook in de deal zitten de webshop mijntuin.org en dierengezondheidswinkel Wellopet. Ook Anthony De Pauw, businesspartner van De Kerpel, stapt mee over: "Zo weet ik dat mijn 22-jarige levenswerk in goede handen blijft", zegt De Kerpel. Met deze investering, waarover geen financiële details bekendgemaakt zijn, beschikt de Aveve groep over een netwerk van 250 winkels. 

 

De laatste jaren gaat er een fusiegolf door de tuinsector: Aveve en doe-het-zelfketen Hubo investeren fors om een versterkte positie te verkrijgen. Zo nam Hubo vorig jaar nog de Waalse tuinketen Oh! Green over

 

Open brief met Torfs

De Kerpel kocht in 1995 de failliete kweekserre Grandaplant te Merelbeke: uiteindelijk groeide dit project uit tot Eurotuin. De regeringscommissaris bij de openbare omroep VRT is bekend van zijn economische standpunten zoals het afschaffen van de maaltijd- en ecocheques. Samen met Wouter Torfs schreef hij een open brief aan de regeringsonderhandelaars om aandacht te vragen voor innovatie, onderwijs, tewerkstelling en mobiliteit. De Kerpel heeft een LDD-verleden, maar beëindigde zijn politieke engagement na één jaar.

 

De Kerpel bevestigde via een persbericht de keuze voor de Leuvense groep Aveve van de Boerenbond: "Er staan grote uitdagingen te wachten in de retailsector. Ik was al een tijdje aan het informeren naar een partner. Deze moest jobzekerheid bieden aan het personeel en investeren in de winkels en webshop."