Bouw grootschalig retailpark Malinas gestart

Ontwerpschets retailpark Malinas in Mechelen
Foto: Mitiska REIM

In Mechelen is de eerste steen gelegd van het nieuwe winkelcentrum Malinas. Het retailpark met 21 winkelpanden is al voor 75% verhuurd en zal onder meer de eerste Albert Heijn XL van België verwelkomen.

 

“Aanvulling op binnenstad”

De bouw van het nieuwe winkelcentrum Malinas is in Mechelen-Noord (aan de R6) van start gegaan. Met 27.500 m² bruto-vloeroppervlakte en plaats voor 21 uit de kluiten gewassen winkels, waaronder de eerste Albert Heijn XL van ons land met een oppervlakte van 4.500 m², is het een van de grootste commerciële vastgoedprojecten in Vlaanderen sinds het ambitieuze plan van Uplace faalde.


Malinas lijkt nu te springen in het gat dat Uplace achterlaat, al gaat het vooral om typische baanwinkelformules: onder meer Lidl, Kwantum, Sleepworld, Ava, Maxi Zoo en JYSK hebben hun komst al bevestigd. Al voor 75% van de beschikbare oppervlakte zijn huurders gevonden, bevestigt ontwikkelaar Mitiska REIM aan De Tijd. “Mooi op schema”, klinkt het. Er is sprake van huurprijzen rond de 150 euro per vierkante meter.


Zeven van de 21 huurders komen evenwel van het naburige Rode Kruisplein, waar in de plaats een nieuwe woonwijk uit de assen moet verrijzen. Het gaat met name om de winkels van AS Adventure, JBC, Vanden Borre, Blokker (nu Mega World), Leen Bakker, BabyDump en Pro-Duo. Voor de Mechelse burgemeester Bart Somers is het project een goeie “aanvulling op het aanbod in de binnenstad”, dat ook “nieuwe woningbouw mogelijk maakt” en een “poortfunctie” moet bieden voor het noorden van de stad.

 

Ook zet het nieuwe retailpark volgens Sylvie Geuten, co-CEO van Mitiska REIM, in op groene ruimtes: een derde van de oppervlakte zou groen worden. Het park kriigt ruim een hectare open rietland aan de voorkant, terwijl langs de parking wandelpaden met bomen komen. De meeste parkeerplaatsen (350 stuks) komen evenwel ondergronds, om de ruimte bovengronds te vrijwaren. In oktober 2021 moet Malinas de deuren openen.