Broeklin (ex-Uplace Machelen) heeft vergunning op zak

Uplace

Broeklin, de "circulaire werkwinkelwijk" die Uplace wil realiseren in Machelen, heeft haar vergunning van de Vlaamse overheid eindelijk beet. De projectontwikkelaar moet wel bijkomende maatregelen nemen om de verkeershinder en luchtvervuiling te beperken.

 

Openbaar vervoer

Het licht staat dus nu op groen voor Broeklin, de opvolger van het winkelcentrum Uplace Machelen, al koppelen de bevoegde ministers Zuhal Demir (omgeving) en Hilde Crevits (economie) wel bijkomende voorwaarden aan de omgevingsvergunning. Zo moet Broeklin tijdens de openingsuren een shuttledienst organiseren tussen de site en het station van Vilvoorde. De regering wil daarnaast dat er blijvend wordt gezocht naar manieren om meer mensen via het openbaar vervoer naar de site te doen komen.

 

Tegenstanders van het project, zoals buurgemeente Vilvoorde, vrezen echter nog steeds bijkomende verkeershinder en luchtverontreiniging in de regio. Daarom zal Broeklin de luchtkwaliteit rond de site voortdurend in de gaten moeten houden. Als bepaalde waarden voor stikstof overschreden worden, moet het aantal parkeerplaatsen gereduceerd worden van 4.500 naar 3.480 plaatsen.

 

"Geen flauw compromis"

Broeklin is het project dat ingenieur-architect Alexander D'Hooghe uittekende toen duidelijk werd dat het oorspronkelijk voorziene megawinkelcentrum er niet zou komen. Het is opgebouwd rond maakwinkels en kmo-units, maar heeft ook onder meer een park van 25.000 m². Desondanks bleef ook het nieuwe project op veel verzet van omliggende steden en milieubewegingen stoten. Na enkele aanpassingen schaarden onder meer de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt zich wel achter de plannen, maar Vilvoorde en Leuven bleven zich verzetten.

 

Uplace-CEO Jan Van Lancker is uiteraard tevreden met de vergunning. "Het intense overleg leidt nu tot een evenwichtige omgevingsvergunning. De voorwaarden in de vergunning zijn een vertaling van ieders belang en bezorgdheid. Het resultaat is geen flauw compromis, maar een project dat dankzij het overleg net veel sterker geworden is."