Brusselse Nieuwstraat krijgt maandag make-over

Foto: Stad Brussel

De heraanleg van de Nieuwstraat in Brussel start maandag. Niet alleen de bekende winkelstraat zelf, maar ook de zijstraten krijgen een grondige facelift. De werken zullen twee jaar duren.

 

Doel: harten terugwinnen

In een eerste fase worden technische ingrepen uitgevoerd, zoals de vernieuwing van rioleringen, elektriciteit, gas en andere nutsvoorzieningen. Daarna begint de bovengrondse heraanleg van de straten. Het is de bedoeling om van de Nieuwstraat meer een wijk te maken, die het stadsbestuur wil opwaarderen door behalve de hoofdstraat ook de zijstraten opnieuw aan te leggen.

 

De stad hoopt dat nieuwe handels- en horecazaken zo ook naar de zijstraten zullen trekken en de drukbezochte Nieuwstraat op den duur iets minder druk wordt. Brussel wil naar eigen zeggen “de harten terugwinnen van de klanten die dit deel van het stadscentrum anders zouden verlaten”. Dat doet het bestuur onder meer van de Koolstraat een plein te maken en ook van het pleintje aan de Finisterraekerk een rustzone te maken met banken en bomen, om “tussen twee winkelbezoeken door even op adem te komen”.

 

Klinkers in drie tinten

De straat wordt heraangelegd met klinkers in drie verschillende blauwgrijze kleurschakeringen. Sommige klinkers krijgen nog een bronzen laagje om wat prestige toe te voegen. Nieuwe verlichting wordt bovendien op de gevels geplaatst, zodat er geen palen in de weg staan. Alleen in de Koolstraat komen wel nog lantaarnpalen.

 

De herinrichtingswerken zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen. Stad Brussel en beheerder Beliris investeren samen meer dan 5 miljoen euro in de werken. Vorig jaar vierde de buurt trouwens haar vierhonderdste verjaardag.