Brusselse winkelstraten blijven drukbezocht | RetailDetail

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht
CRM / Shutterstock.com

Brussel heeft zich goed weten te herpakken na de terreuraanslagen. De grote winkelstraten worden nog altijd druk bezocht: vooral de Nieuwstraat deed het dit jaar goed en haalde zelfs andere ‘hotspots’ in de hoofdstad in. 

 

Nieuwstraat blijft drukste straat van Brussel

Met 46.586 voetgangers per dag, oftewel 14 miljoen mensen per jaar, blijft de Nieuwstraat de drukste straat in de Belgische hoofdstad. Dat blijkt uit de barometer van Atrium.brussels, het handelsagentschap van de regio. De Nieuwstraat heeft het, weliswaar op zijn drukste punt gemeten, daarmee beter gedaan dan de bovenstad, de grote boulevards, de grote markt en het centrum van Molenbeek.

 

Ook de andere grote Brusselse commerciële aders, zoals de Anspachlaan en de Fripiersstraat, houden hun positie in de top drie dit jaar. De Naamsepoort en de Grote Markt vervolledigen naar jaarlijkse gewoonte de top-5. Een nieuwkomer is wel te vinden op plaats zes: de Steenweg op Gent in Molenbeek heeft voor het eerst een plek in de lijst van drukstbezochte Brusselse straten weten te bemachtigen. 

 

Vooral werken en winkels bepalen passage 

Volgens Atrium gaat het niet slecht met de passage in Brussel, in tegenstelling tot de vaak negatieve berichtgeving over de hoofdstad. Hoewel het sterk varieert van wijk tot wijk, heeft Brussel in 2017 niet al te veel geleden qua bezoekersaantallen. “De binnenstad heeft het even moeilijk gehad, met een daling van de bezoekers in 2016, maar nadien heeft ze zich hernomen”, zegt Julien Bacq, directeur retail en ontwikkeling bij het Brusselse handelsagentschap, aan La Libre.

 

Elementen die de bezoekersaantallen sterk beïnvloeden, zijn vooral van lokale aard. Met name werkzaamheden in een straat hebben een grote impact, net als de winkels in de winkelstraten zelf: een straat presteert maar zo goed als zijn winkels. Zo voelde de bekende Dansaertstraat de gevolgen van het vertrek van de formules Buffalo en Zadig & Voltaire: het aantal passanten daalde er met 6%. Al hebben de negatieve pers rond de Brusselse voetgangerszone en het angstige imago van Brussel na de aanslagen de straat evenmin deugd gedaan.

 

Het succes van een buurt is maakbaar

Buurten waar het wel weer goed gaat, zijn de Brugmannlaan in Ukkel en de Vanderkinderewijk. Daar hadden werkzaamheden in 2015 de passage onderuit gehaald, maar sinds de werken er klaar zijn en nieuwe handelszaken en -concepten de deuren hebben geopend, zitten de bezoekersaantallen er in de lift.

 

De bezoekcijfers tonen volgens Bacq aan dat het succes van buurten en straten maakbaar is en dat zowel overheden als handelaars het zelf met de nodige investeringen kunnen sturen. Ook al hebben openbare werken mogelijk tijdelijk een negatieve impact, achteraf kan men er de vruchten van plukken. Handelaars moedigt Bacq aan om individueel of in samenwerkingsverbanden te durven investeren in hun buurt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuwe Brusselse winkel A.S. Adventure opent vrijdag

01/03/2018

Op 2 maart heropent de Brusselse A.S. Adventure in een nieuw pand aan de Guldenvlieslaan. In dat pand was voorheen Marks & Spencer te vinden, maar A.S. Adventure deelt nu de ruimte met zusterketen Juttu.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Back to top