Brusselse winkelstraten blijven drukbezocht | RetailDetail

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht
CRM / Shutterstock.com

Brussel heeft zich goed weten te herpakken na de terreuraanslagen. De grote winkelstraten worden nog altijd druk bezocht: vooral de Nieuwstraat deed het dit jaar goed en haalde zelfs andere ‘hotspots’ in de hoofdstad in. 

 

Nieuwstraat blijft drukste straat van Brussel

Met 46.586 voetgangers per dag, oftewel 14 miljoen mensen per jaar, blijft de Nieuwstraat de drukste straat in de Belgische hoofdstad. Dat blijkt uit de barometer van Atrium.brussels, het handelsagentschap van de regio. De Nieuwstraat heeft het, weliswaar op zijn drukste punt gemeten, daarmee beter gedaan dan de bovenstad, de grote boulevards, de grote markt en het centrum van Molenbeek.

 

Ook de andere grote Brusselse commerciële aders, zoals de Anspachlaan en de Fripiersstraat, houden hun positie in de top drie dit jaar. De Naamsepoort en de Grote Markt vervolledigen naar jaarlijkse gewoonte de top-5. Een nieuwkomer is wel te vinden op plaats zes: de Steenweg op Gent in Molenbeek heeft voor het eerst een plek in de lijst van drukstbezochte Brusselse straten weten te bemachtigen. 

 

Vooral werken en winkels bepalen passage 

Volgens Atrium gaat het niet slecht met de passage in Brussel, in tegenstelling tot de vaak negatieve berichtgeving over de hoofdstad. Hoewel het sterk varieert van wijk tot wijk, heeft Brussel in 2017 niet al te veel geleden qua bezoekersaantallen. “De binnenstad heeft het even moeilijk gehad, met een daling van de bezoekers in 2016, maar nadien heeft ze zich hernomen”, zegt Julien Bacq, directeur retail en ontwikkeling bij het Brusselse handelsagentschap, aan La Libre.

 

Elementen die de bezoekersaantallen sterk beïnvloeden, zijn vooral van lokale aard. Met name werkzaamheden in een straat hebben een grote impact, net als de winkels in de winkelstraten zelf: een straat presteert maar zo goed als zijn winkels. Zo voelde de bekende Dansaertstraat de gevolgen van het vertrek van de formules Buffalo en Zadig & Voltaire: het aantal passanten daalde er met 6%. Al hebben de negatieve pers rond de Brusselse voetgangerszone en het angstige imago van Brussel na de aanslagen de straat evenmin deugd gedaan.

 

Het succes van een buurt is maakbaar

Buurten waar het wel weer goed gaat, zijn de Brugmannlaan in Ukkel en de Vanderkinderewijk. Daar hadden werkzaamheden in 2015 de passage onderuit gehaald, maar sinds de werken er klaar zijn en nieuwe handelszaken en -concepten de deuren hebben geopend, zitten de bezoekersaantallen er in de lift.

 

De bezoekcijfers tonen volgens Bacq aan dat het succes van buurten en straten maakbaar is en dat zowel overheden als handelaars het zelf met de nodige investeringen kunnen sturen. Ook al hebben openbare werken mogelijk tijdelijk een negatieve impact, achteraf kan men er de vruchten van plukken. Handelaars moedigt Bacq aan om individueel of in samenwerkingsverbanden te durven investeren in hun buurt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

Brussels akkoord over duurzamere voeding

15/05/2018

De Brusselse distributeurs verbinden zich ertoe tegen 2020 30% minder voedselafval te hebben en 20% meer ruimte te voorzien voor Belgische voeding. Dat maakt deel uit van een nieuw akkoord tussen het Brussels Gewest en de sector.

Färm opent nieuwe Brusselse biowinkel

14/05/2018

De Brusselse bioformule Färm opent een nieuwe vestiging in Schaarbeek. Om de expansie te ondersteunen, is ook een crowdfundingcampagne opgestart: Färm wil 300.000 euro ophalen bij privébeleggers. 

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.