Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand
Shutterstock

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

 

111 winkelpanden leeg

“Ik wil dat er afspraken komen om jonge ondernemers de kans te geven tegen een aanvaardbare huurprijs te starten”, zegt Christiaan Kastrop in Het Belang van Limburg. Volgens de nieuwe Hasseltse centrummanager, die sinds 2 januari aan de slag is, is zowel de startende handelaar als de verhuurder gebaat bij het principe van een lage basishuurprijs, aangevuld met een gedeelte van de gerealiseerde omzet. Draait de winkel goed, dan profiteert de huisbaas mee; loopt het wat minder, dan moet de handelaar minder huur betalen. “Beter dan een zaak leeg te laten staan”, klinkt het.

 

Kastrop haalde de mosterd in Nederland, waar de zogeheten ‘omzethuur’ al langer bekend is, en experimenteerde er al mee in 2016: “We hebben dat principe zelf toegepast bij Bamstat, toen we pop-upwinkels in de stationsbuurt hebben uitgebaat. Maar ik denk niet dat vandaag nog iemand op deze manier aan de slag is in Hasselt.”

 

Volgens de centrummanager staan er liefst 111 winkelpanden leeg in de stad, of zo’n  16% van alle handelspanden. En dat zijn er meer dan wat het stadsbestuur zelf altijd heeft volgehouden. “Wij maken een onderscheid tussen structurele en tijdelijke leegstand”, verklaart schepen Tom Vandeput (CD&V) het verschil. “Structurele leegstand kennen we in de galerijen en op het einde van de Demerstraat, tijdelijke leegstand is er als één winkel sluit en de opvolger klaarstaat om een zaak te openen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Back to top