Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand
Shutterstock

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

 

111 winkelpanden leeg

“Ik wil dat er afspraken komen om jonge ondernemers de kans te geven tegen een aanvaardbare huurprijs te starten”, zegt Christiaan Kastrop in Het Belang van Limburg. Volgens de nieuwe Hasseltse centrummanager, die sinds 2 januari aan de slag is, is zowel de startende handelaar als de verhuurder gebaat bij het principe van een lage basishuurprijs, aangevuld met een gedeelte van de gerealiseerde omzet. Draait de winkel goed, dan profiteert de huisbaas mee; loopt het wat minder, dan moet de handelaar minder huur betalen. “Beter dan een zaak leeg te laten staan”, klinkt het.

 

Kastrop haalde de mosterd in Nederland, waar de zogeheten ‘omzethuur’ al langer bekend is, en experimenteerde er al mee in 2016: “We hebben dat principe zelf toegepast bij Bamstat, toen we pop-upwinkels in de stationsbuurt hebben uitgebaat. Maar ik denk niet dat vandaag nog iemand op deze manier aan de slag is in Hasselt.”

 

Volgens de centrummanager staan er liefst 111 winkelpanden leeg in de stad, of zo’n  16% van alle handelspanden. En dat zijn er meer dan wat het stadsbestuur zelf altijd heeft volgehouden. “Wij maken een onderscheid tussen structurele en tijdelijke leegstand”, verklaart schepen Tom Vandeput (CD&V) het verschil. “Structurele leegstand kennen we in de galerijen en op het einde van de Demerstraat, tijdelijke leegstand is er als één winkel sluit en de opvolger klaarstaat om een zaak te openen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Albert Heijn opent nummer 38 in Hasselt

06/06/2018

Albert Heijn heeft in Hasselt alweer zijn zevende winkel in de provincie Limburg geopend. Het is meteen de derde winkel voor franchisefamilie de Vries en de 38ste vestiging in België.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.