Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid | RetailDetail

Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid

Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid

De overheid mag niet bepalen welke producten waar in de winkelrekken liggen, vinden vier beroepsfederaties uit de retail- en vastgoedwereld tijdens een debat over de regionalisering van het handelsvestigingsbeleid op vastgoedbeurs Realty.

Regio's vanaf 1 juli bevoegd

Vanaf 1 juli 2014 wordt het handelsvestigingsbeleid geregionaliseerd. Het zijn met andere woorden de regio's die voortaan bepalen welke winkels zich waar mogen vestigen en onder welke voorwaarden.

 

Zowel de grote handelsketens in ons land als de ontwikkelaars en eigenaars van commercieel vastgoed maken zich grote zorgen over het regionale handelsvestigingsbeleid. Comeos Vlaanderen, BVS-UPSI (de beroepsvereniging van de vastgoedsector), Retail Forum Belgium en Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers vrezen dat daardoor het voortbestaan van de huidige winkels in de rand van de steden bedreigd is.

 

 

"Kernversterkend beleid slaat te ver door"

De Vlaamse overheid stelde in functie van de regionalisering het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid op. "Dat decreet vermindert de administratieve lasten voor handelaars. De milieu-, handels- en stedenbouwkundige vergunningen worden samengevoegd, waardoor de aanvraagprocedure eenvoudiger en korter is. Dit juichen wij uiteraard toe", zegt Jan Delfosse, directeur-generaal van Comeos Vlaanderen.

 

Daarnaast geeft het nieuwe decreet lokale overheden ook de macht om bepaalde zones als 'winkelarm gebied' in te kleuren en zelfs beperkingen inzake assortiment op te leggen, allemaal vanuit het idee om de winkels in de stadskernen te beschermen.

 

Dat gaat volgens Comeos echter ten koste van de winkelsin de stadsrand: "Het kernversterkend beleid slaat te ver door. Ja, winkels in stadskernen zijn essentieel. Maar ook winkels in de rand hebben een rol te vervullen. Mensen kunnen hier terecht voor run-shopping: zij kunnen er snel vinden wat zij nodig hebben. In de kern draait alles rond fun-shopping", aldus Delfosse.

 

"Nefast voor investeringen"

Volgens Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van BVS-UPSI, zet "het nieuwe beleid investeringen op losse schroeven. Zouden we een winkel wel uitbreiden, als zijn assortiment morgen sterk beperkt kan worden? Wat als we het assortiment willen wijzigen? Als je winkel plots in winkelarm gebied ligt, bestaat bovendien het risico dat je geen vergunning meer krijgt voor een uitbreiding of verbouwing van het bestaande handelspand."

 

De vier organisaties vragen dan ook dat zij hierover met de toekomstige Vlaamse regering in dialoog kunnen gaan. "De commerciële vastgoedsector heeft nood aan duidelijke regels, die investeringen aanmoedigen. Wij blijven ons constructief opstellen", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.