Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid | RetailDetail

Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid

Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid

De overheid mag niet bepalen welke producten waar in de winkelrekken liggen, vinden vier beroepsfederaties uit de retail- en vastgoedwereld tijdens een debat over de regionalisering van het handelsvestigingsbeleid op vastgoedbeurs Realty.

Regio's vanaf 1 juli bevoegd

Vanaf 1 juli 2014 wordt het handelsvestigingsbeleid geregionaliseerd. Het zijn met andere woorden de regio's die voortaan bepalen welke winkels zich waar mogen vestigen en onder welke voorwaarden.

 

Zowel de grote handelsketens in ons land als de ontwikkelaars en eigenaars van commercieel vastgoed maken zich grote zorgen over het regionale handelsvestigingsbeleid. Comeos Vlaanderen, BVS-UPSI (de beroepsvereniging van de vastgoedsector), Retail Forum Belgium en Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers vrezen dat daardoor het voortbestaan van de huidige winkels in de rand van de steden bedreigd is.

 

 

"Kernversterkend beleid slaat te ver door"

De Vlaamse overheid stelde in functie van de regionalisering het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid op. "Dat decreet vermindert de administratieve lasten voor handelaars. De milieu-, handels- en stedenbouwkundige vergunningen worden samengevoegd, waardoor de aanvraagprocedure eenvoudiger en korter is. Dit juichen wij uiteraard toe", zegt Jan Delfosse, directeur-generaal van Comeos Vlaanderen.

 

Daarnaast geeft het nieuwe decreet lokale overheden ook de macht om bepaalde zones als 'winkelarm gebied' in te kleuren en zelfs beperkingen inzake assortiment op te leggen, allemaal vanuit het idee om de winkels in de stadskernen te beschermen.

 

Dat gaat volgens Comeos echter ten koste van de winkelsin de stadsrand: "Het kernversterkend beleid slaat te ver door. Ja, winkels in stadskernen zijn essentieel. Maar ook winkels in de rand hebben een rol te vervullen. Mensen kunnen hier terecht voor run-shopping: zij kunnen er snel vinden wat zij nodig hebben. In de kern draait alles rond fun-shopping", aldus Delfosse.

 

"Nefast voor investeringen"

Volgens Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van BVS-UPSI, zet "het nieuwe beleid investeringen op losse schroeven. Zouden we een winkel wel uitbreiden, als zijn assortiment morgen sterk beperkt kan worden? Wat als we het assortiment willen wijzigen? Als je winkel plots in winkelarm gebied ligt, bestaat bovendien het risico dat je geen vergunning meer krijgt voor een uitbreiding of verbouwing van het bestaande handelspand."

 

De vier organisaties vragen dan ook dat zij hierover met de toekomstige Vlaamse regering in dialoog kunnen gaan. "De commerciële vastgoedsector heeft nood aan duidelijke regels, die investeringen aanmoedigen. Wij blijven ons constructief opstellen", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

01/02/2018

Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.

Hoe winkelstad Tongeren uit het dal klimt

30/01/2018

De oudste stad van België bewijst dat je leegstand wel degelijk succesvol kunt aanpakken. Met een helder winkelbeleid dat inzet op ‘couleur locale’ kan Tongeren wellicht ook andere kleine winkelsteden inspireren.

Carrefour drijft top 100 grootste winkelketens aan

26/01/2018

De grootste winkelketen van België is Carrefour. Tot die misschien verrassende conclusie komt Locatus in zijn jaarlijkse top 100 van winkelformules. Alleen al de Market-supermarkten beslaan het meest oppervlakte, al heeft Aldi een even groot aantal winkels.

Back to top