Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid

Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid

De overheid mag niet bepalen welke producten waar in de winkelrekken liggen, vinden vier beroepsfederaties uit de retail- en vastgoedwereld tijdens een debat over de regionalisering van het handelsvestigingsbeleid op vastgoedbeurs Realty.

Regio's vanaf 1 juli bevoegd

Vanaf 1 juli 2014 wordt het handelsvestigingsbeleid geregionaliseerd. Het zijn met andere woorden de regio's die voortaan bepalen welke winkels zich waar mogen vestigen en onder welke voorwaarden.

 

Zowel de grote handelsketens in ons land als de ontwikkelaars en eigenaars van commercieel vastgoed maken zich grote zorgen over het regionale handelsvestigingsbeleid. Comeos Vlaanderen, BVS-UPSI (de beroepsvereniging van de vastgoedsector), Retail Forum Belgium en Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers vrezen dat daardoor het voortbestaan van de huidige winkels in de rand van de steden bedreigd is.

 

 

"Kernversterkend beleid slaat te ver door"

De Vlaamse overheid stelde in functie van de regionalisering het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid op. "Dat decreet vermindert de administratieve lasten voor handelaars. De milieu-, handels- en stedenbouwkundige vergunningen worden samengevoegd, waardoor de aanvraagprocedure eenvoudiger en korter is. Dit juichen wij uiteraard toe", zegt Jan Delfosse, directeur-generaal van Comeos Vlaanderen.

 

Daarnaast geeft het nieuwe decreet lokale overheden ook de macht om bepaalde zones als 'winkelarm gebied' in te kleuren en zelfs beperkingen inzake assortiment op te leggen, allemaal vanuit het idee om de winkels in de stadskernen te beschermen.

 

Dat gaat volgens Comeos echter ten koste van de winkelsin de stadsrand: "Het kernversterkend beleid slaat te ver door. Ja, winkels in stadskernen zijn essentieel. Maar ook winkels in de rand hebben een rol te vervullen. Mensen kunnen hier terecht voor run-shopping: zij kunnen er snel vinden wat zij nodig hebben. In de kern draait alles rond fun-shopping", aldus Delfosse.

 

"Nefast voor investeringen"

Volgens Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van BVS-UPSI, zet "het nieuwe beleid investeringen op losse schroeven. Zouden we een winkel wel uitbreiden, als zijn assortiment morgen sterk beperkt kan worden? Wat als we het assortiment willen wijzigen? Als je winkel plots in winkelarm gebied ligt, bestaat bovendien het risico dat je geen vergunning meer krijgt voor een uitbreiding of verbouwing van het bestaande handelspand."

 

De vier organisaties vragen dan ook dat zij hierover met de toekomstige Vlaamse regering in dialoog kunnen gaan. "De commerciële vastgoedsector heeft nood aan duidelijke regels, die investeringen aanmoedigen. Wij blijven ons constructief opstellen", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht

11/12/2017

Brussel heeft zich goed weten te herpakken na de terreuraanslagen. De grote winkelstraten worden nog altijd druk bezocht: vooral de Nieuwstraat deed het dit jaar goed en haalde zelfs andere ‘hotspots’ in de hoofdstad in. 

Topoverleg leidt tot laatste strohalm voor Uplace

08/12/2017

Na maanden van geheim overleg is er een nieuw plan op tafel gekomen om de bouw van Uplace toch te laten doorgaan. Het nieuwe voorstel is een verwaterde versie van de oorspronkelijke plannen.

Hoe winkelvastgoed inspeelt op wijzigend koopgedrag

07/12/2017

E-commerce verdringt de fysieke winkel niet, maar stimuleert retailers en winkelcentra wel om innoverende concepten uit te rollen. Het is een kwestie van te beantwoorden aan de verwachtingen van millennials en Generatie Z, meent vastgoedadviseur JLL.

Mitiska REIM opent nog twee retailparken in Roemenië

29/11/2017

Mitiska REIM dikt zijn Roemeens portfolio met twee retailparken aan. Daarmee verstevigt het Belgische bedrijf zijn marktleiderspositie in Roemenië, waar het momenteel 21 sites in eigendom heeft.

Gent krijgt met Kouterdreef ‘winkelstraat voor betere merken’

23/11/2017

Momenteel is het nog een werf, maar vanaf maart krijgt Gent er met de ‘Kouterdreef’ een nieuwe winkelstraat bij, waar de ‘betere merken’ thuis zijn. Deze week maakte ontwikkelaar Matexi op de retailvastgoedbeurs Mapic in Cannes enkele ronkende namen bekend.

Back to top