Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid

Comeos & co bezorgd over Vlaams handelsvestigingsbeleid

De overheid mag niet bepalen welke producten waar in de winkelrekken liggen, vinden vier beroepsfederaties uit de retail- en vastgoedwereld tijdens een debat over de regionalisering van het handelsvestigingsbeleid op vastgoedbeurs Realty.

Regio's vanaf 1 juli bevoegd

Vanaf 1 juli 2014 wordt het handelsvestigingsbeleid geregionaliseerd. Het zijn met andere woorden de regio's die voortaan bepalen welke winkels zich waar mogen vestigen en onder welke voorwaarden.

 

Zowel de grote handelsketens in ons land als de ontwikkelaars en eigenaars van commercieel vastgoed maken zich grote zorgen over het regionale handelsvestigingsbeleid. Comeos Vlaanderen, BVS-UPSI (de beroepsvereniging van de vastgoedsector), Retail Forum Belgium en Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers vrezen dat daardoor het voortbestaan van de huidige winkels in de rand van de steden bedreigd is.

 

 

"Kernversterkend beleid slaat te ver door"

De Vlaamse overheid stelde in functie van de regionalisering het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid op. "Dat decreet vermindert de administratieve lasten voor handelaars. De milieu-, handels- en stedenbouwkundige vergunningen worden samengevoegd, waardoor de aanvraagprocedure eenvoudiger en korter is. Dit juichen wij uiteraard toe", zegt Jan Delfosse, directeur-generaal van Comeos Vlaanderen.

 

Daarnaast geeft het nieuwe decreet lokale overheden ook de macht om bepaalde zones als 'winkelarm gebied' in te kleuren en zelfs beperkingen inzake assortiment op te leggen, allemaal vanuit het idee om de winkels in de stadskernen te beschermen.

 

Dat gaat volgens Comeos echter ten koste van de winkelsin de stadsrand: "Het kernversterkend beleid slaat te ver door. Ja, winkels in stadskernen zijn essentieel. Maar ook winkels in de rand hebben een rol te vervullen. Mensen kunnen hier terecht voor run-shopping: zij kunnen er snel vinden wat zij nodig hebben. In de kern draait alles rond fun-shopping", aldus Delfosse.

 

"Nefast voor investeringen"

Volgens Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van BVS-UPSI, zet "het nieuwe beleid investeringen op losse schroeven. Zouden we een winkel wel uitbreiden, als zijn assortiment morgen sterk beperkt kan worden? Wat als we het assortiment willen wijzigen? Als je winkel plots in winkelarm gebied ligt, bestaat bovendien het risico dat je geen vergunning meer krijgt voor een uitbreiding of verbouwing van het bestaande handelspand."

 

De vier organisaties vragen dan ook dat zij hierover met de toekomstige Vlaamse regering in dialoog kunnen gaan. "De commerciële vastgoedsector heeft nood aan duidelijke regels, die investeringen aanmoedigen. Wij blijven ons constructief opstellen", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Woluwe Shopping Center kan half miljard opleveren

17/10/2017

Het Nederlandse Eurocommercial Properties heeft 468 miljoen euro over voor de overname van het Woluwe Shopping Center. Dat is een stuk meer dan de 300 miljoen euro waar een tijd geleden sprake van was.

Geen winkelcentrum meer aan The Loop in Gent

16/10/2017

Er komt geen groot winkelcomplex aan The Loop in Gent. Er is nog weinig draagvlak voor het project en dus heeft het stadsbestuur besloten om er de stekker uit te trekken. De plannen lagen al sinds 2010 op tafel.

Strada-project in La Louvière staat op uit de doden

10/10/2017

Het Strada-project in La Louvière, dat al een tijdje dood en begraven was, lijkt er nu toch te komen. Ontwikkelaar Wilhelm & Co is zelfs al begonnen met de verkoop van de eerste negentig appartementen die deel uitmaken van het project.

Winkelcentrum Rive Gauche groot succes

25/09/2017

Rive Gauche, het nieuwe winkelcentrum in Charleroi, is een groot succes. In de eerste zes maanden na opening kreeg het al vier miljoen bezoekers over de vloer. Het is zo meteen het drukste winkelcentrum van Wallonië.

97 procent van The Mint al verhuurd

20/09/2017

Binnenkort opent na een renovatie van twee jaar het winkelgedeelte van het Muntcentrum onder de naam The Mint. Ondertussen zijn 97% van de winkelruimtes al ingevuld: onder andere Decathlon en Uniqlo vestigen zich voor het eerst in het centrum van Brussel.

Mitiska haalt tweede Duitse retailpark binnen

19/09/2017

Nog geen twee weken na zijn eerste Duitse acquisitie zet het Brusselse vastgoedbedrijf Mitiska REIM een nieuwe stap bij onze Oosterburen. Het koopt het Häuersteig Retail Park in Freiberg bij Dresden aan, in samenwerking met het Frankfurtse ZREV.

Back to top