De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren | RetailDetail

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren
Foto: CapturePB / Shutterstock.com

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

 

Concurrentie van winkelcentra

Er is steeds meer leegstand in de Brusselse Nieuwstraat, nochtans de duurste winkelstraat van het land en aartsrivaal van de Antwerpse Meir. De straat heeft het de laatste jaren echter zwaar te verduren gekregen: het had te kampen met de omstreden voetgangerszone, terroristische aanslagen en wegenwerken. 


Als klap op de vuurpijl kwam er nog extra concurrentie bij van winkelcentra The Mint en City 2. Vooral in de buurt van City 2, waar nog zeker tien maanden grondige renovatiewerken de rust verstoren, grijpt de leegstand om zich heen. City 2 is goed voor 13 miljoen bezoekers per jaar; allemaal shoppers die de winkelstraat verliest, luidt de redenering van handelaars in L’Echo.

 

Tien lege panden op twee jaar tijd

Op een jaar tijd zijn nog geen handvol nieuwe huurders in de Nieuwstraat ingetrokken, terwijl Grégoire Dupont van crowdfundingsplatform Refero.re vandaag wel tien lege panden telt op het totaal van 98 winkels. Twee jaar geleden waren die nog allemaal ingevuld, meent Dupont.


De huurprijzen blijven niettemin hoog – soms kunstmatig hoog gehouden door vastgoedeigenaars, aldus L’Echo – en variëren sterk naargelang het pand: voor eenzelfde oppervlakte betalen huurders tot twee keer zoveel verderop in de winkelstraat. De straat is vandaag dan ook op te delen in twee micromarkten: de eerste 70 huisnummers zijn de meest waardevolle, het andere deel heeft het beduidend moeilijker.


Vernieuwingswerken die eind deze maand starten en twee jaar zullen duren, moeten nieuwe hoop brengen voor de beproefde winkelstraat. De werken zullen in verschillende fases gebeuren en voorzien in een opfrissing van de hele buurt.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

Hoe Polette de Zara van de brillen wil worden

25/06/2018

Excentrieke designmonturen voor geen geld, online besteld en rechtstreeks geleverd vanuit de fabriek in China: Polette gaat voor niets minder dan disruptie in de optiekwereld. Het fast-fashion brillenmerk wil de wereld veroveren.

Standaard Boekhandel opent Brusselse flagshipstore

25/06/2018

In de Brusselse voetgangerszone mikt Standaard Boekhandel op een internationaal publiek met een grote keuze aan boeken in het Frans en het Engels. Ook de schrijf- en papierwaren van zusterketen Club krijgen alle ruimte.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.