De Vlier wil vijf nieuwe retailparken in Frankrijk en België

Vastgoedontwikkelaar De Vlier heeft plannen voor vijf nieuwe retailparken (bekend onder de merknaam Frunpark) in Frankrijk en België, naast de reeds lopende projecten. Met de extra winkelcentra is een investering van 150 miljoen euro gemoeid.

 

Al tien jaar 'frun' shopping

De Vlier opende zijn eerste Frunpark in Wetteren in 2008. Ondertussen zijn er reeds acht gebouwd en zijn er nog vijf in aanbouw. De parken bestaan uit een twintigtal winkels en zijn gemiddeld 20.000 m² groot. Ze worden steeds ingeplant nabij provinciale steden zoals Izegem of Oudenaarde. Per project bedraagt de investering zowat 25 miljoen euro.

 

De Brugse vastgoedontwikkelaar wil de komende jaren verder investeren in vijf nieuwe retailparken: drie in Frankrijk en twee in België. Voor twee van die projecten is er reeds een bouwvergunning. Een van de Belgische Frunparken zou in Chatelineau (nabij Charleroi) komen. “Voor elk project maken we grondig ons huiswerk”, zegt CEO Peter De Roo aan De Tijd. ”We zeggen zelfs neen tegen winkels die er volgens ons niet thuishoren, maar leegstand kennen we nauwelijks of niet. Als er al eens een winkel sluit, is die ruimte binnen de kortste keer weer verhuurd.” De huurprijs van de meeste winkels bedraagt tussen de 100 en 130 euro per m² per jaar.

 

De opkomst van e-commerce lijkt op het eerste zicht een bedreiging voor het retailvastgoed, maar De Roo ziet de toekomst positief in: “We zitten tussen het lagere en middensegment. De prijzen van de producten in onze winkels zijn zeer competitief met online. Het zijn vaak producten die goedkoper kunnen worden aangeboden dan via het internet en veel mensen willen ook nog een praatje maken.”