Delhaize heeft plannen voor supermarkt(hal) in kerk

De kans is reëel dat Delhaize binnen afzienbare tijd een supermarkt opent in een kerk, meer bepaald in de Sint-Annakerk vlak bij het Zuid in Gent. Het zou meteen de eerste supermarkt zijn in een kerkgebouw in Vlaanderen.

 

Consortium Markthal 'voorkeursbieder'

Het Gentse schepencollege heeft het plan van Consortium Markthal aangeduid als het beste van vijf ingediende herbestemmingsprojecten voor de geklasseerde kerk, die van 1869 dateert en een grondige restauratie nodig heeft. Het consortium rond Delhaize mag dan al als “voorkeursbieder” zijn aangeduid, toch is de kogel nog niet definitief door de kerk. Zo moet er nog onder meer een becijferd prijsvoorstel worden ingediend en het is ook nog niet duidelijk of er een verkoopovereenkomst dan wel een erfpachtovereenkomst van 99 jaar zal worden gesloten.

 

Het consortium is een samenwerkingsverband met onder meer Delimmo, de vastgoedpoot van Delhaize. De exacte invulling van de site moet nog worden uitgewerkt, maar na de restauratie komt er onder meer een supermarkt. “De eerste in een kerk in Vlaanderen”, aldus Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. Of die de volledige gelijkvloerse verdieping – zo’n 2.000 m² groot – zal inpalmen of niet, is nog niet bekend. Het wordt hoe dan ook geen supermarkt zoals een andere: “Het gaat meer om een markthal dan om een traditionele winkel met rekken en rayons”, zegt de Gentse schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open VLD).


 

Andere invulling voor kerken

Door de groeiende ontkerkelijking staan in Vlaanderen almaar meer kerkgebouwen leeg. Kerken, kloosters en kapellen krijgen daarom stilaan een andere, niet-religieuze invulling. Sommige beginnen aan een tweede leven als museum, concertzaal of tentoonstellingsruimte, andere als hotel of kantoorruimte.

 

Ook puur commerciële initiatieven zijn lang geen uitzondering meer: zo geeft het Arme Klarenklooster in Mechelen onderdak aan een bloemen- en decoratiewinkel, vind je in de Gentse Baudelokapel een ‘Holy Food Market’ (een overdekte horecamarkt voor foodies), gaat in de Roeselaarse Sint-Amandskerk elke vrijdag de Lokaalmarkt door, werd de Sint-Martenskerk in Ronse omgebouwd tot foodtempel ‘De Passage’ en installeerde fitnessketen Basic Fit zelfs een filiaal in de voormalige Karmelietenkerk van Ieper. En zo zijn er ongetwijfeld nog voorbeelden. Maar een supermarkt? Neen, die is er bij ons weten vooralsnog niet.