Namense detailhandel in het slop | RetailDetail

Detailhandel in Namen zit in het slop

Detailhandel in Namen zit in het slop

De handelaarsvereniging van Namen luidt de alarmbel. Uit hun jaarlijkse rapport over de retailactiviteiten in de stad blijkt dat er sprake is van een neerwaartse spiraal, die volgens hen snel moet worden aangepakt.

 

Te veel snackbars

Volgens de handelaarsvereniging zijn er de voorbije tien jaar tot honderd winkels verdwenen in de binnenstad van Namen. Daarnaast wordt er onder andere gewezen naar de daling in kwaliteit en diversiteit van de bedrijven die hun deuren openen in Namen. Zo klagen heel wat handelaars dat er teveel snackbars de deuren openen in mooie panden in de winkelstraten.

 

Momenteel zijn er in Namen 1.065 winkelpanden te vinden, waarvan er 834 zijn ingevuld. In 2005 waren dat er nog 934. Daarnaast sloten er in 2016 maar liefst 113 handelszaken hun deuren. Het is een droevig record voor de stad en een fikse stijging ten opzichte van 2005, toen dat er maar 85 waren. Er werden ook een recordaantal nieuwe zaken geopend, maar met 79 openingen in 2016 en 67 in 2005 is het verschil daar veel kleiner.

 

Het aantal horecazaken, voedingszaken, schoonheidszaken en IT-zaken zijn in aantal winkels in opmars in Namen, maar bij elke andere sector is er sprake van een terugval.

 

Volgens de handelaarsvereniging is het dan ook tijd dat er een nieuw beleid op poten wordt gezet, dat het commerciële centrum nieuw leven in moet blazen. De handelaars willen in nauw contact blijven staan met de politiek, om ze zo aan te sporen de juiste maatregelen te nemen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

“Heeft het centrum van Namen nog een winkelcentrum nodig?”

24/04/2018

Een jaar nadat Besix het project voor een winkelcentrum in Namen overkocht, lijkt de groep het Burgerforum niet te kunnen overtuigen van zijn voorstellen. De grote uitdaging: de lokale handel stimuleren, maar zónder verlies van groene publieke ruimte.

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.

Vernieuwd winkelcentrum Les Bastions mikt op 5 miljoen bezoekers

12/04/2018

Het bekende Doornikse shoppingcenter Les Bastions is op 12 april heropend na een stevige uitbreiding en een grondige make-over. Voor nieuwe impulsen zorgen trekkers als Zara en Bershka. Het project zet ook sterk in op diensten.