Namense detailhandel in het slop | RetailDetail

Detailhandel in Namen zit in het slop

Detailhandel in Namen zit in het slop

De handelaarsvereniging van Namen luidt de alarmbel. Uit hun jaarlijkse rapport over de retailactiviteiten in de stad blijkt dat er sprake is van een neerwaartse spiraal, die volgens hen snel moet worden aangepakt.

 

Te veel snackbars

Volgens de handelaarsvereniging zijn er de voorbije tien jaar tot honderd winkels verdwenen in de binnenstad van Namen. Daarnaast wordt er onder andere gewezen naar de daling in kwaliteit en diversiteit van de bedrijven die hun deuren openen in Namen. Zo klagen heel wat handelaars dat er teveel snackbars de deuren openen in mooie panden in de winkelstraten.

 

Momenteel zijn er in Namen 1.065 winkelpanden te vinden, waarvan er 834 zijn ingevuld. In 2005 waren dat er nog 934. Daarnaast sloten er in 2016 maar liefst 113 handelszaken hun deuren. Het is een droevig record voor de stad en een fikse stijging ten opzichte van 2005, toen dat er maar 85 waren. Er werden ook een recordaantal nieuwe zaken geopend, maar met 79 openingen in 2016 en 67 in 2005 is het verschil daar veel kleiner.

 

Het aantal horecazaken, voedingszaken, schoonheidszaken en IT-zaken zijn in aantal winkels in opmars in Namen, maar bij elke andere sector is er sprake van een terugval.

 

Volgens de handelaarsvereniging is het dan ook tijd dat er een nieuw beleid op poten wordt gezet, dat het commerciële centrum nieuw leven in moet blazen. De handelaars willen in nauw contact blijven staan met de politiek, om ze zo aan te sporen de juiste maatregelen te nemen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.