Driespoort Deinze krijgt boete van bijna half miljoen euro

Driespoort Shopping Deinze

Winkelcentrum Driespoort Deinze is veroordeeld tot een boete van in totaal 450.000 euro. Dat heeft het hof van beroep van Gent bepaald. De uitspraak heeft nog geen invloed op de toekomst van het shoppingcenter zelf.

 

Fors hogere boetes

Het baanwinkelcentrum Driespoort Shopping in Deinze beschikte tijdens de bouw niet over alle nodige vergunningen, oordeelt het Gentse hof van beroep, en daarom krijgen de ontwikkelaar en de zaakvoerder van het project samen een boete van 450.000 euro opgelegd. De ontwikkelaar moet een dwangsom van 300.000 euro betalen, de zaakvoerder 150.000 euro, zo bericht de VRT. Die boetes zijn gevoelig hoger dan in eerste aanleg, toen een totale boete van 90.000 euro werd uitgesproken.


Het dossier sleept al jaren aan omwille van hevig protest van enkele buurtbewoners. Hoewel de provincie Oost-Vlaanderen vier keer een vergunning uitreikte voor de bouw van Driespoort Shopping, werd die vergunning ook weer vier keer vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwisting. Ondertussen ging de bouw van het project door: vandaag staat het shoppingcomplex er zes jaar.

 

Geen impact op handelaars

De hamvraag blijft wat er met het shoppingcenter en zijn handelaars staat te gebeuren. Moet het winkelcentrum sluiten en mogelijk zelfs worden afgebroken, zoals de tegenstanders verlangen? Of kan Driespoort Deinze wel blijven bestaan? Daarover moet een andere rechter zich in eerste aanleg uitspreken, aangezien het hier om een burgerlijke rechtszaak gaat. Wanneer die uitspraak er komt, is nog niet geweten.


Mogelijk gaan de tegenstanders van het project ook eerst nog in Cassatieberoep. Patrick Piens, rivaliserende ondernemer in Deinze, wil zo zeker zijn dat het hof van beroep over alle punten in het dossier heeft geoordeeld. Dat laat de ondernemer weten in een persbericht.